Хламидии по време на бременност

Бременност

Хламидиите се предават изключително лесно от един на друг партньор и често не причиняват никакви симптоми. Все пак съществува и вариант да се появят симптоми, като при мъжете и жените са различни.

Женските симптоми могат да се изявят в:

- болезнен цикъл, кървене между два цикъла, болки при секс, вагинално течение с миризма, сърбеж или парене в половите органи или около тях, неприятно усещане при уриниране, болка в корема и висока температура.

При мъжете симптомите могат да бъдат следните:

Видеозон

- Сърбеж и парене, болезнено уриниране, болка около тестисите (възможно е да има и оток), малко количество бистра или мътна течност, която излиза от половите органи.

Хламидиите могат да се предадат и от майка на бебе при раждане. При бременните жени, които страдат от заболяването, има по-голям риск от инфекция на околоплодната течност и плодния сак, както и разкъсване на плодните ципи и преждевременно раждане. Възможно е да се повиши и риска от спонтанен аборт, смятат специалисти.

Ако заболяването не се лекува, има голяма вероятност след раждането майката да развие уринарна инфекция. Инфекции при бебето също са възможни.

Хламидии

– бебето може да развие очна инфекция, която обаче не се лекува с капките, които по принцип се прилагат при новороденото профилактично срещу конюнктивит след изписването от родилния дом.

Между 5 и 30 на сто от бебетата, чиито майки страдат от хламидия, развиват пневмония няколко седмици (може и месеци) след раждането. Медицината може да се справи с подобни състояния при бебенцата, но по-добрият вариант е хламидиите да бъдат излекувани при майката преди раждането и най-добре преди самото забременяване.

Желателно е да се направи тест за хламидия при планиране на бременност. Специалистите съветват тестът да се повтори и през последния триместър от бременността. Ако се окаже, че бъдещата майка страда от заболяването, лекарят може да изпише антибиотик, който да бъде безопасен за плода.

Дори да не очаквате бебе, при наличието на някой от симптомите, задължително посетете гинеколог, тъй като хламидиите често са причина за увреждането на фалопиевите тръби. Това увреждане в почти всички случи причинява стерилитет.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати