Алкохолът увеличава риска от рак на кожата

Алкохол

Редовната консумация на алкохол може да увеличи риска от образуване на меланома с почти 50 %, твърди се в ново изследване. Меланомът е най-смъртоносният вид рак на кожата.

Онези, които си позволяват всеки ден да изпиват по едно питие, имат с 10 на сто по-голям риск да се разболеят, отколкото хората, които не посягат ежедневно към спиртните напитки.

За хората, които пият по две питиета дневно, рискът да се разболеят от въпросната болест се увеличава с цели 18 на сто. За онези, които си позволяват да посягат дори по-често към алкохолните напитки (повече от четири чаши дневно), рискът нараства с близо 55 %, посочват резултатите от изследването.

Информацията за проучването е публикувана във вестник Дейли Мейл, като изданието се позовава на мнението на международни изследователи. Учените предупреждават, че постоянната консумация на спиртни напитки причинява и биологични промени в кожата – тя става много по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи.

Слънчеви лъчи

Специалистите са убедени, че етанолът, който се превръща в организма е ацеталдехид, играе важна роля в тези промени. Изследователите смятат, че въпросният ацеталдехид прави кожата по-чувствителна към светлината.

Един от авторите на проучването – доктор Ева Негри, споделя, че UV радиацията и употребяването на алкохолни напитки могат да променят имунната реакция на тялото. Това пък от своя страна може да доведе до клетъчно увреждане и съответно до рак на кожата.

Питие

Идеята на изследването е да провери до каква степен хората за застрашени и колко се повишава рискът от меланома, за да могат да станат по-внимателни, твърди д-р Негри.

Според специалистите хората, които изключително често пият алкохолни напитки, могат да намалят чашките, а от друга страна биха могли да се грижат по-добре за кожата си, когато се излагат на слънчева светлина.

Проучването всъщност се позовава на още 16 изследвания, в които са участвали над 6200 души, които са били болни от рак на кожата. Цялото изследване е публикувано в Британския журнал по дерматология.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати