Жените не изпадат в депресия с риба

Ядене на Риба

Три четвърти от хората, които веднъж са имали депресия, преминават през поне още един такъв етап в живота си, сочат проучвания. Жените изпадат два пъти по-често от депресия, за разлика от мъжете.

Това състояние се наблюдава във всички възрастови групи. Австралийски учени смятат, че са открили начин нежните половинки да не страдат от депресивни състояния.

За да намалите риска от депресии с 25 %, трябва да похапвате риба поне два пъти седмично, категорични са учените. За съжаление при мъжете рибата нямала същия ефект, посочват още специалистите.

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата, се свързват с женските хормони прогестерон и естроген и поддържат функциите на мозъка.

Специалистите от Изследователския институт Menzies в Тасмания, Австралия, са изследвали над 1400 мъже и жени. Всички участници в проучването са били на възраст между 26 и 36 години, а цялото изследване е продължило пет години.

Участниците били подложени на диета, в която били включени различни видове риба, скариди, морски дарове. Всичко, което похапвали, трябвало да записват в дневници. Освен това по време на цялото изследване, учените са наблюдавали и психическото състояние на мъжете и жените.

Риба

В хода на изследването, учените забелязали интересна тенденция – с всяка следваща седмица, при едно допълнително ястие с риба, специалистите отчитали намаляване на риска от депресия с 6 на сто.

Дори при наличието на фактори като килограми, физическа активност, тютюнопушене, консумация на алкохолни напитки, месторабота, учените откриват силна връзка между консумацията на риба и склонността към депресивни състояния.

Резултатите красноречиво показват, че изяждането на две порции риба седмично намалява риска от депресии с 25 % при дамите.

Кафето също се преборва с депресията, сочат резултатите от друго проучване. Жените, които консумират поне по четири чаши от напитката на ден, намаляват риска от депресивни състояния с 15 процента. Изследването е проведено от учени от Харвардския университет.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари