Хранене при хепатит С

Хранене при Хепатит

Подходящата хранителна диета и изграждането на някои навици у хората, страдащи от хепатит С, може да подпомогне функционирането на черния дроб и да подобри общото здравословно състояние на организма.

Ако сте любители на алкохола, ще трябва да се откажете от него, защото увредения черен дроб трудно може да се справи с преработването на спиртните напитки. Също така трябва да се стараете да приемате по-леки храни, които да не са нито пържени, нито мазни.

Когато съставяте менюто си избирайте разнообразни хранителни продукти, защото по този начин черният ви дроб ще ги усвои без големи затруднения. Ако се фокусирате само върху определени продукти, състоянието на увредения ви орган няма да се подобри бързо.

Консумирайте храни, съдържащи белтъчини, но избягвайте да се храните с полуфабрикати или с продукти, имащи в състава си консерванти. Домашните сирена и кашкавали биха се отразили най-добре на здравето ви.

Според някои специалисти пациентите, при които болестта е хронична, трябва да изключват от диетата си охлюви, миди и всякакви други мекотели.

По време на хранене, яжте бавно и дъвчете храната, докато стане на пюре. Приемайте неголеми количества храна, но за сметка на това хапвайте по-често.

Кашкавал

Не забравяйте да поемате много течности през целия ден. Можете да избягвате водата единствено по време на хранене, защото така ще затрудните процеса на храносмилане.

Според някои нови проучвания хората страдащи от хепатит не бива да се хранят с грейпфрут, докато пият лекарства, тъй като съществуват твърдения, че той пречи на приетите медикаменти да се разградят в човешкия организъм.

Интересен факт е, че кафето помага при хепатит. Учени съветват хората, страдащи от тази болест да пият по една или две чаши от енергизиращата напитка на ден, тъй като изследванията сочат, че кафето предотвратява евентуални чернодробни проблеми.

И накрая, но не на последно място обърнете внимание на физическата си активност. Няма как да лежите по-цял ден, но и не бива да се занимавате с тежка физическа дейност. По-добре биха ви се отразили кратките разходки през деня.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати