Висок прогестерон

Прогестерон

Прогестеронът се синтензира в надбъбречните жлези, половите жлези (особено след овулация в жълтото тяло), мозъка и по време на бременност в плацентата. Измерването му е лабораторен процес, при който е необходима кръвна проба. Важно е да се знае, че може да има разминаване в реферантните стойности на хормона в различните лаборатории.

При жените в първата фаза на МЦ- фоликуларната фаза той е приблизително 0.6 – 4.7 nmol/ml; повишава се през овулаторната фаза до 2.4–9.4 nmol/ml и достига стойности от 5.3–86.0 nmol/ml през лутеиновата фаза /след овулацията до началото на МЦ/. При жени в менопауза прогестеронът обикновено е между 0.3–2.5 nmol/ml, докато при мъжете не бива да надвишава 0.7–4.3 nmol/ml независимо от деня на изследването.

Прогестеронът се секретира от яйчниците на жената, което е естествен процес, наблюдаващ се обичайно през втората половина на нейния менструален цикъл. Той може да се съдържа в контрацептивните препарати, в медикаменти, приемани по време на климакс и менопауза, в лекарствените средства, коригиращи анормални кръвотечения. Този стероиден хормон се използва и за да противодейства на предменструалния синдром, при безплодие и опасност от загуба на бременност. Наричан е още пазител на бременността.

Той е основен хормон на бременността, като организмът на женското тяло започва да повишава неговото отделяне, за да се подготви за една евентуална бременност. В момента на овулация на мястото на отделената яйцеклетка се образува т. нар. corpus luteum - жълто тяло. И настъпвайки забременяване това жълто тяло се запазва до третия месец на бременността, подпомагайки нейното развитие.

Хормонално изследване

След формиране на плацентата този хормон започва да се отделя от нея. Ако пък не се осъществи оплождането, жълтото тяло регресира (около 21- 22 ден на менструалния цикъл), получавайки сигнал от хипофизата, и настъпва менструацията -обикновено до 48 часа след това.

Повишени нива на прогестерон могат да се използват за разпознаване на начална бременност, когато УЗ изследване не може да я диагностицира, при извънматочна бременност или съмнение за такава, при наличие на лутеални кисти (получават се при задържани фоликули) на яйчниците, при ракови новообразувания.

Симптомите могат да включват промяна в настроението, раздразнителност, чувствителност на гърдите и болки в мускулите.

Лаборатория

И не на последно място е важно да се знае защо този хормон е толкова важен за правилното функциониране на нашия организъм.

Както разбираме от написаното по-горе, прогестеронът е необходим за оцеляването на ембриона, предпазва от спонтанни аборти, като понижава възбудимостта на маточната мускулатура.

Нормалните стойности в организма на човека довеждат до намаляване риска от рак на гърдата, предпазват от рак на ендометриума, нормализират менструалния цикъл и артериалното налягане.

Този хормон е натурален антидепресант, който възстановява и сексуалното влечение. Затова е много важно да живеем пълноценно, да се предпазваме от стреса независимо от обстоятелствата, за да запазим равновесието отвън и отвътре.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати