Бременност и болести на щитовидната жлеза

Бременност

Щитовидната жлеза отделя хормона ТСХ, който е много важен за постигане на бременността и нейното развитие. Той е хипофизарен хормон отговорен за регулирането на хормоните на щитовидната жлеза.

Важно е да се знае, че за една нормална бременност е необходима нормална функция на щитовидната жлеза, като нормата е между 0.45 и 4.5 MIU/I. Някои изследвания посочват, че по време на бременност нивото на ТСХ трябва да бъде по-ниско, и затова за горна граница се приема стойността 2.5 MIU/I. Риска от спонтанни аборти и предтерминно раждане нараства, когато нивото на хормона е по-високо.

Ако стойностите на хормоните отделяни от щитовидната жлеза са извън нормите, се наблюдават висок процент аборти, по–чести предтерминни раждания, повишен риск от отлепване на плацентата, чести случаи на хипертония и усложнения на съществуващ диабет при майката.

Бременността повишава нуждите на организма от хормоните на щитовидната жлеза с приблизително 25%-45%, което е резултат от съществуващата плацента, която ги разгражда и от по–големия обем циркулираща кръв. И при жени със скрит хипотиреоидизъм (какъвто е Тиреоидита на Хашимото), по време на бременността той се изявява.

Нивата на ТСХ варират през отделните месеци на бременността, като не надвишават 2.99 MIU/I и не са под 0.24 MIU/I.

Преглед

Други два важни хормона, съпровождащи бременността са човешкият хормон гонадотропин (бета ЧХГ) и естрогените.

Те повишават нивата на хормоните отделяни от плацентата. Бета ЧХГ усилва работата на жлезата, като я стимулира да отделя повече хормони, а естрогените от своя страна увеличават нивата на определен белтък, който да ги пренася в кръвта.

Именно тези промени в организма на бременната жена могат много да затруднят медиците при диагностицирането. Така например количеството на йод в организма й стандартно намалява, т.к. част от него се използва от плода, при което шитовидната жлеза може да увеличи размера си.

Друга промяна е свързана с нормално намаляване на стойностите на ТСХ през първото тримесечие на бременността (заради повишения бета ЧХГ), и затова не бива да се поставят прибързани диагнози.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати