Двуплодна бременност

Многоплодна бременност
3 броя неопренови маски за многократна употреба-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
25.50 лв.
Виж ››

Многоплодна е бременността, при която в организма на жената се развиват едновременно два или повече плода, а децата, които се раждат в резултат на такава бременност, се наричат близнаци. А в зависимост от техния брой бременността се нарича двуплодна, триплодна и т.н.

Двуплодната бременност възниква в резултат на оплождането на едновременно узрели две или повече яйцеклетки или развитието на повече ембриони от една оплодена яйцеклетка. И според това ние различаваме т.нар. еднояйчни близнаци и двуяйчни близнаци.

Еднояйчните близнаци се появяват на бял свят, когато сперматозоидът оплоди яйцеклетка с две или повече ядра или когато веднъж оплодил яйцеклетката, тя при своето последващо делене се обособи в две части, всяка от които да даде началото на отделен зародиш (плод).

Изкуствено оплождане

При двуяйчните близнаци пък се счита за възможно едновременно узряване и овулация на два и повече фоликула в един или и в двата яйчника и всяка от яйцеклетките да бъде оплодена. Друга възможност е оплождане на две или повече яйцеклетки, узрели в един фоликул.

През последните 25 години броят на случаите с двуплодните бременности е много завишен. Като причина се приема големият напредък в областта на репродуктивната медицина. Статистически данни посочват, че за периода 1980–2005 година броят на двуплодните бременности в САЩ се е увеличил с 65%, а общият брой на многоплодни бременности с над 500%.

Важно е обаче да се знае, че двуплодната бременност излага на риск живота на майката и нейните бебета. Това е така, защото честотата на преждевременни раждания при такава бременност е 50% (приравнено към едноплодна бременност, където е само 10%).

Двуплодна бременност

В резултат на това намалява преживяемостта на децата, особено когато са под 1500 грама. За майката заплахата идва от това, че при тези жени по–често се наблюдава развитието на прееклампсия (състояние, характеризиращо се с едновременната поява на високо артериално налягане, отоци по тялото и белтък в урината), гестационен диабет (появил се по време на бременността), следродилни кръвотечения и други.

И нека обобщим, че познаването особеностите в начина на раждане при двуплодна бременност, определяне на времето и мястото са от основно значение за едно благоприятен и щастлив завършек на такава бременност.

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати