Черната сол в Аюрведа

Черна Сол

Всеки, който иска да живее според принципите на науката Аюрведа, трябва да знае, че едно от първите неща, които трябва да промени, е храненето. Аюрведа има няколко правила що се отнася до храненето.

Задължително е да се храните в спокойна обстановка и да не посягате към храна, освен, ако не сте гладни. Според правилата за хранене на Аюрведа, човек трябва да похапва по-обилно само по време на обяд.

Обедното меню от своя страна трябва да съдържа шестте основни вкусови усещания – това са сладко, кисело, лютиво, горчиво, тръпчиво и солено. Според индийското учение, когато човек готви трябва да го прави с любов, не бива да е ядосан или изнервен.

Аюрведа учи още, че храната, с която се храним, трябва задължително да бъде прясна и органична, пълна с прана (енергията на живот) – пресните зеленчуци и плодове, както и зърнените храни са пълни с полезна енергия.

Много голяма част от населението на Индия са вегетарианци – една от разпространените подправки при тях е черната сол. Наричана още кала намак, черната сол има отличаващ се вкус – в нея се съдържат желязо и минерали.

Черната сол в Аюрведа

Лечителите в Аюрведа смятат, че това е най-ценната от всички видове сол. За разлика от обикновената, черната сол не повишава нивото на натрий в кръвта и може съвсем спокойно да се използва дори от хора, които страдат от високо кръвно налягане. Подходяща е и за хора, които спазват различни хранителни режими.

Според Аюрведа кала намак има много добри терапевтични свойства – тъй като е много богата на желязо, солта се използва за лечение на чревни газове (метеоризъм), както и за облекчаване на стомашни киселини. Тъй като в нея се съдържат много различни минерали, често е препоръчвана на страдащи от анемия.

Твърди се дори, че черната сол има подмладяващ ефект върху организма – освен храносмилането, черната сол подобрява и зрението, използва се и като паста за зъби.

Според Аюрведа черната сол може да помогне още при запек и е подходяща за детоксикация на организма. Високо ценена е и от едни от най-добрите готвачи в света – тя може да се използва за всякакви ястия, но особено подхожда на морски дарове и птиче месо.

Рейтинг

5 5
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати