ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Черната сол в Аюрведа

Черната сол в Аюрведа

Черна Сол
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Всеки, който иска да живее според принципите на науката Аюрведа, трябва да знае, че едно от първите неща, които трябва да промени, е храненето. Аюрведа има няколко правила що се отнася до храненето.

Задължително е да се храните в спокойна обстановка и да не посягате към храна, освен, ако не сте гладни. Според правилата за хранене на Аюрведа, човек трябва да похапва по-обилно само по време на обяд.

Обедното меню от своя страна трябва да съдържа шестте основни вкусови усещания – това са сладко, кисело, лютиво, горчиво, тръпчиво и солено. Според индийското учение, когато човек готви трябва да го прави с любов, не бива да е ядосан или изнервен.

Аюрведа учи още, че храната, с която се храним, трябва задължително да бъде прясна и органична, пълна с прана (енергията на живот) – пресните зеленчуци и плодове, както и зърнените храни са пълни с полезна енергия.

Много голяма част от населението на Индия са вегетарианци – една от разпространените подправки при тях е черната сол. Наричана още кала намак, черната сол има отличаващ се вкус – в нея се съдържат желязо и минерали.

Черната сол в Аюрведа

Лечителите в Аюрведа смятат, че това е най-ценната от всички видове сол. За разлика от обикновената, черната сол не повишава нивото на натрий в кръвта и може съвсем спокойно да се използва дори от хора, които страдат от високо кръвно налягане. Подходяща е и за хора, които спазват различни хранителни режими.

Според Аюрведа кала намак има много добри терапевтични свойства – тъй като е много богата на желязо, солта се използва за лечение на чревни газове (метеоризъм), както и за облекчаване на стомашни киселини. Тъй като в нея се съдържат много различни минерали, често е препоръчвана на страдащи от анемия.

Твърди се дори, че черната сол има подмладяващ ефект върху организма – освен храносмилането, черната сол подобрява и зрението, използва се и като паста за зъби.

Според Аюрведа черната сол може да помогне още при запек и е подходяща за детоксикация на организма. Високо ценена е и от едни от най-добрите готвачи в света – тя може да се използва за всякакви ястия, но особено подхожда на морски дарове и птиче месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати