Какви грешки допускаме при миенето на зъбите си

Миене на Зъби

Миенето на зъби е рутинно действие, което всеки, държащ на оралната си хигиена човек, извърша. Въпреки това голяма част от хората изобщо не се замислят дали начинът, по който почистват зъбите си, е правилен. Вижте кои са най-често срещаните грешки, които допускаме, когато се грижим за добрата хигиена на устата си.

Употребявате неподходяща четка за зъби

Преди да закупите дадена четка за зъби, трябва да сте напълно сигурни, че тя ще е подходяща за вас. При избора на продукт се съобразете както с размера на устата си, така и с косъма на четката. Какво имаме предвид? Ако дадена четка е прекалено голяма за вашата уста, то тя ще ви причинява дискомфорт по време на миене. Косъмът на четката също е от значение, тъй като по-твърдите косми ще разранят венците ви, в случай че те са по-чувствителни. От друга страна четките с прекалено мек косъм не премахват достатъчно качествено натрупаната зъбна плака по зъбните шийки и в междузъбните пространства.

Четки за Зъби

Миете зъбите си рядко или кратко

Миенето на зъби трябва да се извършва всеки ден - сутрин и вечер. В противен случай лесно се натрупва бактериална плака и се увеличава риска от възпаление на устната кухина. Самата хигиенна процедура трябва да трае не по-малко от 3-4 минути. Ако смятате, че е прекалено досадно да миете зъбите си толкова време, можете да комбинирате действието със слушане на музика, за да минат минутите неусетно.

Миете зъбите си постоянно

Въпреки че добрата устна хигиена е важна за вашето здраве, не е нужно да се вманиачавате до такава степен, че да четкате зъбите си повече от три пъти на ден. Нещо повече-миенето на зъби след всяко хранене може да доведе до увреждане на зъбния емайл или дори до дисбактериоза.

Орална Хигиена

Четкате зъбите си грешно

Когато почиствате зъбите си, трябва да насочите влакната на вашата четка под 45-градyсов ъгъл и да четкате леко зъбите с кръгови движения. Няма нужда да натискате четката, нито да бързате прекалено много, защото това може да нарани и раздразни венците ви. Винаги почиствайте зъбите си еднакво добре както от външната страна, така и от вътрешната.

Не измивате четката си след употреба

За добрата устна хигиена е важно не само почистването на зъбите, но и изплакването на четката след това. В противен случай тя ще се напълни с бактерии и когато пак я използвате, те ще се върнат обратно в устата ви. Задължително изплаквайте косъмчетата от останалата паста.

Използвате една четка прекалено дълго време

Денталните специалисти съветват да сменяме четката си за зъби поне на три месеца, а ако забележим, че косъмчетата са се повредили дори преди това. Ето защо проверявайте вида на четката си и не се колебайте да си купите нова, ако косъмчетата ѝ са вече износени и огънати.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати