ezine.bg»Статии»Здраве»Антидепресанти срещу Алцхаймер

Антидепресанти срещу Алцхаймер

МаринаМарина
Джедай
46818
Възрастни Хора
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Антидепресантите са лекарства, използвани за лечение на различни депресивни разстройства, включително тревожните разстройства, хранителни такива, хронична болка, болезнена менструация, хъркане, мигрена, нарушения в съня и други.

Точният механизъм на действие на антидепресантите е неизвестен. Смята се, че те увеличават концентрацията на някои невротрансмитери (химически сигнално вещество на нервната система), които осъществяват комуникацията между отделните неврони (нервни клетки) в мозъка.

Последни проучвания посочват, че употребата на такива препарати повлияват положително болестта Алцхаймер. Това заболяване е наблюдавано още през 1907 година, когато много начетеният и заинтригуван да разгадае човешкият мозък д–р Алойс Алцхаймер открива и описва заболяването.

Съществува болест на Алцхаймер с ранно начало (между 50 и 65 години) и с късно начало (след 65 години). Симптомите са загуба на паметта (повече близките спомени), рязка промяна на настроенията, промени в поведението и личността, дезориентация, цялостно объркване и други.

Счита се, че някои антидепресанти могат да намалят нивата на определен протеин, който е виновен за поява на болестта като се натрупва (под формата на плаки) в мозъка и го задръства.

Баба и Внучка

Редица проучвания в тази област позволяват да се измери статистически вероятността да се разболеем. Така например се счита, че след навършване на 60 години, вероятността жената да заболее от Алцхаймер е 1 към 6.

Оказва се също, че приблизително две трети от болните в САЩ са жени. Освен това, съществуват и 2.5 пъти повече жени за разлика от мъжете, които полагат грижа за болни с Алцхаймер.

Проучванията посочват още, че до 2014 година болните от Алцхаймер в Америка са близо 5.2 милиона души, от които две трети са от женски пол. В България, диагностицираните болни с Алцхаймер са близо 100 000 души, като се смята, че те са много повече.

Много хора по целият свят са засегнати от болестта и трудностите, които изпитват те и техните близки са сериозни. Много е важно тук заболяването да се открие рано, за да бъде лечението по–успешно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати