Лечение на предменструален синдром с Витекс

ПМС

Витекс или известен още като Аврамово дърво е познат на света още от 6 век пр. Хр. Някога монасите са дъвкали билката витекс, защото се е смятало, че намалява сексуалната активност, а жените са го използвали, за да намалят стреса и да не са тревожни.

Други пък са използвали плодовете на Витекс за спиране на кръвоизливи по време и след раждане, за лечение на хормонален дисбаланс и други. В днешни дни се използва често и при менструални проблеми и безплодие.

Човешкият менструален цикъл е уникален физиологичен процес, който зависи от хормоналните взаимодействия между хипоталамус (структура в мозъка, която регулира редица вътрешни органи), хипофиза (хипофизната жлеза се намира в междинният мозък и ръководи дейността на останалите жлези в човешкото тяло), яйчници и от части надбъбречната жлеза и панкреаса (задстомашната жлеза).

Предменструалният синдром (ПМС) включва общи симптоми като депресия, емоционална лабилност, трудна концентрация, умора, промени в апетита, нарушения на съня, безпокойство, липса на интерес към ежедневието. Освен това са налице и различни физикални прояви като болка и чувствителност в областта на гърдите, напълняване, подуване на корема, отоци и главоболие.

Диагнозата се поставя при наличие на симптомите в два последователни менструални цикъла и то по време на лутеиновата му фаза (тя започва с овулацията и завършва с началото на новата менструация).

Витекс

За положителния ефект на Витекс е направено проучване, обхващащо 45 момичета между 14 и 16 години в периода 2009 и 2011 година. При всички девойки е бил налице ПМС, чиито симптоми не са се повлиявали от хормонални препарати (орална контрацепция) или те самите не са искали да продължават техния прием.

На момичетата са били направени хормонални тестове, а освен това не са били с наднормено тегло. В продължение на 3 месеца е трябвало да приемат препарат, съдържащ Витекс, по две капсули за 10 дни от 19–я ден на цикъла, защото се счита, че именно през лутеиновата фаза този фитопродукт оказва най-добър ефект.

Рейтинг

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари