Ezine.bg»Статии»Здраве»Как лактоферинът повлиява бременни с анемия

Как лактоферинът повлиява бременни с анемия

МаринаМарина
Джедай
4687
Бременна

Желязото е фундаментален елемент за човешкият организъм, защото е съществен компонент за много протеини и ензими. Желязото има двойнствена природа заради това, че ако е в излишък става токсичен, а при недостигът му са налице редица заболявания.

При човека хомеостазата (регулиране на вътрешната среда на организма) на желязото се регулира предимно посредством чревна абсорбция (поглъщане на течности или газове).

Повишената абсорбция на желязо довежда до претоварване на отделни органи, а ниската причинява недостиг на желязо в плазмата и от там появата на железен дефицит (ЖД) и желязодефицитна анемия (ЖДА).

В такива случаи често се предписват препарати съдържащи желязо, които обаче не са много ефикасни и имат странични действия като запек например.

При бременната жена е много важно да не се стига до липса на желязо, тъй като вредата за плода е сериозна. Може да се стигне до забавен растеж, както и нарушаване функцията и развитието на отделни негови органи и системи.

Лактоферинът е желязосвързващ гликопротеин, който отговаря за имунната защита на лигавиците на дихателната, храносмилателната, пикочо–половата система, като се съдържа в различни телесни течности и секрети.

Хранене при Бременност

Той е много важен за регулиране нормалната концентрация на желязо в организма и лечението на ЖД и ЖДА при бременни с лактоферин се оказва по-надеждна.

Този протеин по своята природа повишава абсорбцията на желязо, улеснява неговият транспорт и наличността му. Проучвания показват, че приемът на лактоферин през устата повишава нивото на хемоглобина и серумното желязо без да се налага допълнителен прием на железен препарат.

Освен това той има антимикробно, антиоксидантно, противораково действие. Антимикробно е действието му срещу широк спектър бактерии, гъбички, вируси и паразити, като усилва и ефекта на антибиотични или други препарати.

Лактоферинът има и антиоксидантно действие като предпазва клетките от вредното действие на железни йони. Освен изброените качества трябва да се спомене и възможността му да стимулира развитието на лакобацили - те са грам положителни, анаеробни бактерии, които нормално се намират във влагалището и стомашно – чревния тракт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest