Какво трябва да знаем за цитонамазката

Цитонамазка

Всяка жена трябва да обръща внимание на своето здраве, независимо дали са налице сипмтоми или не. Ракът на шийката на матката е една социално значима болест, от която годишно в България се разболяват близо 1200 жени. Тук е много важно да се отбележи, че трябва да се осъществяват профилактични прегледи, с изследване на материал от външният и вътрешният отвор на цервикалният канал (маточната шийка) - цитонамазка.

За това изследване е необходимо заплащане на потребителска такса и взето направление от акушер–гинеколог. Рисковете не са само за родили жени, а напротив. Всяка жена, която води полов живот може да бъде застигната от това заболяване и е желателно поне един път в годината в случаите, когато няма индикации за по–често изследване) да посещавате АГ кабинета.

Изследването се прави в дните след месечният цикъл, когато кървенето е спряло поне за два три дни. Осъществява се на гинекологичен стол, във влагалището се поставя спекулум (който раздалечава влагалищните стени една от друга), със стерилни ръкавици, стерилна шпатула и стерилна четка (тя наподобява дълъг памучен тампон, който обаче завършва с кръгла четка).

Първо се взима секрет от външният отвор на маточната шийка (нарича се орифициум екстернум каналис цервикалис – OECC) с помощта на дървена шпатулка (някои я наричат кокалче, защото по форма наподобява кокал) със едно завъртане около оста си.

След това се използва и четчицата, която се въвежда през цервикалният канал и взима секрет от вътрешността му (орифициум интернум каналис цервикалис – OICC). Трябва да знаете, че процедурата не е болезнена, много кратка и докато се усетите тя е приключила.

Материалите от двата секрета се намазват върху надписани предметни стъкла, поставят се във формалин, за да се фиксира препарата. Стъклата се изпращат на бъдат оцветени и видяни под микроскоп от патолог използвайки класификацията на Папаниколау.

Гинекологичен Преглед

Тя съдържа пет групи: ПАП І – не са налице възпалителни или

други изменения, повторно изследване след една година; ПАП ІІ (тук се различават ІІ А и ІІ Б според интензитета на възпалението)– налице е някакъв възпалителен процес на шийката на матката (цервицит), желателно е обстоен преглед и при необходимост повторна цитонамазка.

ПАП ІІІ (тук също се различава ІІІ А и ІІІ Б)– при ІІІ А е желателно да се вземе материал от суспектният участък (биопсия), за да се определени дали процесът е категорично злокачествен, а при ІІІ Б е желателно да се направи колпоскопия и след 3 месеца нова цитонамазка.

ПАП IV - Carcinoma in situ (намира се в ограничен участък), нова цитонамазка, колпоскопия и биопсия; ПАП V – съмнение за инвазивен карцином (разпространен в тялото), нужна е бипосия за хистологично изследване (на тъканта).

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати