ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво трябва да знаем за цитонамазката

Какво трябва да знаем за цитонамазката

Цитонамазка

Всяка жена трябва да обръща внимание на своето здраве, независимо дали са налице сипмтоми или не. Ракът на шийката на матката е една социално значима болест, от която годишно в България се разболяват близо 1200 жени. Тук е много важно да се отбележи, че трябва да се осъществяват профилактични прегледи, с изследване на материал от външният и вътрешният отвор на цервикалният канал (маточната шийка) - цитонамазка.

За това изследване е необходимо заплащане на потребителска такса и взето направление от акушер–гинеколог. Рисковете не са само за родили жени, а напротив. Всяка жена, която води полов живот може да бъде застигната от това заболяване и е желателно поне един път в годината в случаите, когато няма индикации за по–често изследване) да посещавате АГ кабинета.

Изследването се прави в дните след месечният цикъл, когато кървенето е спряло поне за два три дни. Осъществява се на гинекологичен стол, във влагалището се поставя спекулум (който раздалечава влагалищните стени една от друга), със стерилни ръкавици, стерилна шпатула и стерилна четка (тя наподобява дълъг памучен тампон, който обаче завършва с кръгла четка).

Първо се взима секрет от външният отвор на маточната шийка (нарича се орифициум екстернум каналис цервикалис – OECC) с помощта на дървена шпатулка (някои я наричат кокалче, защото по форма наподобява кокал) със едно завъртане около оста си.

След това се използва и четчицата, която се въвежда през цервикалният канал и взима секрет от вътрешността му (орифициум интернум каналис цервикалис – OICC). Трябва да знаете, че процедурата не е болезнена, много кратка и докато се усетите тя е приключила.

Материалите от двата секрета се намазват върху надписани предметни стъкла, поставят се във формалин, за да се фиксира препарата. Стъклата се изпращат на бъдат оцветени и видяни под микроскоп от патолог използвайки класификацията на Папаниколау.

Гинекологичен Преглед

Тя съдържа пет групи: ПАП І – не са налице възпалителни или

други изменения, повторно изследване след една година; ПАП ІІ (тук се различават ІІ А и ІІ Б според интензитета на възпалението)– налице е някакъв възпалителен процес на шийката на матката (цервицит), желателно е обстоен преглед и при необходимост повторна цитонамазка.

ПАП ІІІ (тук също се различава ІІІ А и ІІІ Б)– при ІІІ А е желателно да се вземе материал от суспектният участък (биопсия), за да се определени дали процесът е категорично злокачествен, а при ІІІ Б е желателно да се направи колпоскопия и след 3 месеца нова цитонамазка.

ПАП IV - Carcinoma in situ (намира се в ограничен участък), нова цитонамазка, колпоскопия и биопсия; ПАП V – съмнение за инвазивен карцином (разпространен в тялото), нужна е бипосия за хистологично изследване (на тъканта).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати