Какво да правим при висок хемоглобин

Какво да правим при висок хемоглобин
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Под високи стойности на хемоглобина (Hb или Hgb) се разбира повишена концентрация на протеина хемоглобин в кръвта. Той е основен компонент на червените кръвни клетки, който участва в процеса на транспортиране на кислорода и въглерода между белите дробове, където става обмяната на газове, и клетките на другите органи.

Трябва също да се прави разлика между повишени стойности на хемоглобина и повишен брой червени кръвни клетки. Това е така, защото не всяка клетка носи еднакво количество от този протеин.

Нормалните стойности на хемоглобин варират в зависимост от пола и възрастта. Така например при мъжете, за норма се смята Hb в границите 135–160 г/л, при жените за норма се счита 120–140 г/л, при деца на възраст 16–18 години е средно 110–160 г/л. Трябва да се знае, че различните лаборатории работят с малки разлики в референтните стойности.

Повишени нива на хемоглобина се наблюдават при различни заболявания. Така например това състояние е налице, когато хронично при даденият човек има ниски нива на кислород поради проблеми със сърцето или белодробна дисфункция.

Наблюдава се и при аномалии на костния мозък или някаква чревна непроходимост. Ако територията на която живеем е на голяма надморска височина червените кръвни клетки се увеличават, за да могат да компенсират разреденият въздух и от там намаленият приток на кислород.

Какво да правим при висок хемоглобин

При пушачите хемоглобинът е често повишен, както и при прием на някои лекарства, в това число и хормоналните препарати. При спортисти също се наблюдава повишен хемоглобин, ако те злоупотребяват с препарата Епоген, чиято цел е по химичен път да повиши нивото на червени кръвни клетки, и от там и на кислорода в тялото – допинг.

Такива повишени стойности се наблюдават още при рак на бъбреците и белите дробове, различни болести на сърце и бял дроб, при дехидратация и други.

Понеже повишеният хемоглобин довежда и до сгъстяване на кръвта е желателно да се започне диета, която да снижи нивата. Препоръчва се прием на соеви храни и бобови растения, риба.

В тези случаи е редно да се избягва приемът на мазни храни, заради опасността от развитието на атеросклероза (стеснение на кръвоносните стени) и меса богати на червени кръвни клетки (черен дроб например).

Във всички случаи не е желателен приемът на витамини, понеже те също повишават хемоглобина, а е важно да се консултирате с лекар, за да може той да назначи адекватна терапия.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
пламен
пламен
20.04.2015 11:07
Направих изследване и хемоглобина беше 169!!Пушач съм,а и приемах по това времи витамин В комплекс!За пушенето ясно,витамин В има ли и той някакво влияние!Благодаря!
8
4