ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за оскъдна менструация

Причини за оскъдна менструация

МаринаМарина
Джедай
46818
Оскъдна менструация
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Менструацията е процес на излющване на повърхностния вътрешен слой на матката, наречен ендометриум. Това става нормално между 21 и 30 ден от началото на предходният цикъл, като средната продължителност на кървенето е 3–7 дни, а общото количество кръв, което се отделя, е близо 80 мл.

За оскъдна менструация (хипоменорея) се говори в случаите, когато кървенето е по–слабо от обичайното. Нормално това състояние може да се наблюдава при жени, които по наследство имат по–оскъдна менструация. Оказва се понякога, че техните майки, лели, сестри имат същата особеност.

Намаленото кървене по време на менструалния цикъл може да се наблюдава като страничен ефект от приема на контрацептивни медикаменти или поставени маточни спирали.

Механизмът им на действие довежда до по–слабо кръвотечение, защото контрацептивите съдържат по–ниски нива на естрогенни хормони, което от своя страна постига по–тънка ендометриална лигавица и оскъдна менструация.

оскъден месечн цикъл

Често това състояние се наблюдава след пубертета и преди менопаузата. Това е така, защото овулацията в тези периоди е нередовна и маточната лигавица не достига обичайната дебелина от 14 мм, а в някои случаи и повече. Ановулация (липса на овулация) може да причини и проблеми с щитовидната жлеза (ниски нива на произвежданите от нея хормони), високи нива на пролактин (млечният хормон), високи нива на [инсулин], на андрогени (мъжките полови хормони) и други, които също предизвикват хипоменорея.

Причина за нея може да бъде Синдромът на Ашерман, при който са налице вътрематочни сраствания и оскъдната менструация, и това може да е насочващ симптом. Трябва де се направи и ултразвуков преглед (УЗД), за да се определи големината на матката, защото понякога се наблюдава маточна кухина с намалени размери.

Прегледи

Фактор могат да бъдат и емоционални промени, стресови състояния, които потискат дейността на центровете в мозъка, а те стимулират яйчниците по време на менструален цикъл.

Друг основен проблем, който може да повлияе интензитета на менструалното кървене, са постоянните диети, на които се подлагат голяма част от жените, както и рязкото сваляне на килограми. В някой случаи може да се стигне дори до пълно отсъствие на менструация.

При всички случаи е нужна консултация с акушер–гинеколог, за да може да се диагностицира правилно състоянието.

Диагнозата се поставя в зависимост от резултата от проведените изследвания, а именно кръвни тестове на половите хормони и то в определени дни от менструалния цикъл, УЗД, понякога пробно абразио (излющване на маточната кухина) и други.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest