ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Грешки при здравословното хранене

Грешки при здравословното хранене

Хранене

Напоследък все по-често се говори как човек трябва да се храни здравословно. Постоянно излизат списъци на хранителни продукти, които трябва да изключим от менюто си или да ги заменим с други и в това няма нищо лошо.

Има обаче хора, които превръщат здравословното хранене в своя фикс идея и следвайки прекалено строго някои правила, вместо да си помагат, си вредят. Вижте какви са най-често срещаните грешки, които правим, когато се стараем да се храним правилно.

Не приемаме никакви мазнини

Всеизвестен факт е, че не бива да се прекалява с мазните храни, тъй като в големи количества те могат да причинят проблеми със сърцето или атеросклероза. Ако напълно спрем да похапваме храни, съдържащи мазнини обаче, няма да има откъде да си набавяме витамин А, така нужен ни за зрението, а също и витамин Е, който укрепва защитните свойства на кожата.

Здравословно Хранене

Ядем само зеленчуци

Зеленчуците, произведени в домашната ни градина, са безкрайно полезни и никой не може да оспори този факт. Но те не бива да се превръщат в основната ни храна, в случай че страдаме от болести на стомашно-чревния тракт. Дамите не бива да се хранят само със зеленчуци, тъй като липсата на желязо ще повлияе отрицателно на техните детеродни способности.

Не приемаме въглехидрати

Постоянно ни се втълпява, че трябва да се откажем от въглехидратите и за това си има причина. Ако консумираме прекалено голямо количество въглехидрати, те се превръщат в мазнини, ето защо трябва да ограничим консумацията на захар и сладки изделия. От друга страна обаче въглехидратите са важен източник на енергия, така че няма нищо лошо в това да си ги набавяме от пълнозърнестия хляб и плодовете.

Хладилник с Храна

Не употребяваме никаква сол

За многобройните вреди от солта всички сме слушали. Да, наистина хората, засегнати от хипертония трябва да ограничат приема на сол, но солта не бива да се изключва напълно от менюто ни. Ако окончателно се откажем от солта, можем да си причиним обезводняване и нарушения в образуването на стомашен сок. Освен това ще трябва ще се лишим от натрий, който е главният елемент в готварската сол и е нужен за поддържането на соления състав на кръвта.

Не консумираме никакъв алкохол

Редовно се коментира колко вреден и опасен е алкохолът. Това обаче не се отнася за всички видове алкохол. Проучвания са доказали, че 60 г червено вино има противоатеросклеротично действие и нормализира структурата на мазнините в кръвта, така че в малки количества алкохолът няма да ви навреди чак толкова, колкото си мислите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати