Признаци на обезводняване

Вода

За да имаме здрав и красив вид, трябва да пием поне по 1.5-2 л вода на ден. По една или друга причина обаче голяма част от хората не приемат достатъчно течности, това води до обезводняване или така наречената дехидратация.

Дехидратацията е състояние, при което нивото на течностите в организма е минимално. При дехидратацията количеството на течностите, които се отделят от организма е по-голямо от количеството, което се приема. Това от своя страна може да възпрепятства нормалното прочитане на някои процеси в организма.

Обезводняването се дели на два типа остро и хронично. Първият тип, който е доста опасен, се характеризира с драстично намаляване на количеството на погълнатите течности, при което трябва да се вземат спешни мерки.

По-често се срещат хората, страдащи от хронично обезводняване. То се характеризира с перманентен леко занижен обем на течностите в организма и не е толкова опасно, колкото острото обезводняване, тъй като след известен период от време организмът се нагажда към това положение.

Има няколко основни признака, които могат да ви подскажат, че страдате от дехидратация. Сухата кожа, липсата на апетит, сухото гърло, напуканите устни са все знаци, че трябва да приемате вода по-често. Те нерядко са придружени от парене и сухота в очите, зачервена кожа, обща отпадналост и едва забелязващо се главоболие.

Пиене на Вода

Цветът на урината също е показател за обезводняване. По принцип той се променя и след консумацията на някои храни (като червено цвекло, боровинки и други естествено червени храни)и лекарства, но ако не сте приемали такива и урината ви е по-тъмна, това може да означава, че сте се обезводнили.

Обикновено при не толкова сериозно обезводняване е достатъчно само да си набавите нужните течности, за да се възстанови нормалното ви състояние.

Ако обезводняването е малко по-сериозно, потърпевшият усеща повишена телесна температура, отпадналост, силно главоболие, запек и учестено дишане. При това положение трябва да се приемат обилно количество течности и електролити, за да не се задълбочи състоянието.

Но ако нещата са излезли извън контрол и дехидратацията е много сериозна, се наблюдават повръщане, мускулни спазми, замъглено зрение и дори загуба на съзнание.

В такъв случай трябва да се приемат течности незабавно и да се окаже веднага медицинска помощ, за да се избегнат на време фаталните последици.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати