Захарен диабет през бременността

Бременност

Като гестационен захарен диабет (ГЗД) се определя състоянието, при което диабетът е диагностициран за пръв път по време на бременността и независимо дали трябва лечение с инсулин.

Рисков фактор има при жените с наднормено тегло, тези след ин витро, с поликистозна болест на яйчниците, фамилна обремененост (някой в семейството също е болен), ГЗД и при предшестваща бременност, раждане на плод с тегло над 4000 гр., както и при многораждали жени.

Налице са някои симптоми, които обаче не са задължителни. Такива са честото уриниране, жажда, умора, промени в теглото на жената, понякога повишен апетит и други.

Честотата на поява на диабет по време на бременността варира между 3 и 14 % в зависимост от популацията и методът на изследването. Така в България например случаите с такива бременни е приблизително 11.3 % според критериите на Американската Диабетна Асоциация.

Обикновено по време на бременността кръвната захар се изследва поне веднъж сутрин на гладно, като се препоръчва това да се прави между 24 и 28 гестационна седмица (бременността трае 40 г.с. или 10 лунарни месеца, от които всеки е по 28 дни).

Диабет

Начално изследване на кръвната захар може да насочи специалистите за допълнителни изследвания като ОГТТ (орален глюкозо толерантен тест, при който жената сутрин приема еднократно 75 г глюкоза и кръвната захар се измерва на О час – без да е приела захарта, след това на 60 минута и после на 120 минута). Съществува и схващане, че с цел превенция ще е добре на всяка бременна да се прави ОГТТ.

В годините между 2009-2011 година у нас е проведено проучване с участието на 572 бременни жени, които са в границите на 24-28 г.с. Всяка една от тях е имала един от критериите, изброени по-горе, и им е бил направен ОГТТ със 75 г глюкоза. Оказва се, че според Американската Диабетна Асоциация ГЗД у нас се среща в 13.5 % от случаите и това доказва, че ръстът се е повишил с 2.4 пъти.

Децата, родени от такива майки, обикновено са с наднормено тегло и като възрастни често боледуват от диабет тип 2; наблюдават се и проблеми с дишането, вродени малформации, повишено количество околоплодни води (полихидрамнион) и други.

Според международни критерии обаче на всяка бременна жена трябва да се направи профилактичен ОГТТ с цел профилактика на състоянието. Но понеже ще се натоварят много здравната каса и лабораториите, се препоръчва само изследване на кръвна захар на гладно и при нужда да се задълбочат проучванията.

Различни данни потвърждават, че с диета, упражнения и някои медикаменти при бременни със захарен диабет рискът за плода намалява. И отново припомняме, че изследването на кръвната захар на гладно е важен диагностичен способ, които не трябва да се отбягва.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати