ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Глутенът не подува корема, а ябълките

Глутенът не подува корема, а ябълките

Подуване на корема
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Глутенът е протеин, който често е заклеймяван и обвиняван, че предизвиква стомашни спазми, гадене и подуване на корема. По тази причина глутенът е изключван от много хранителни режими – дори сред звездите в Холивуд има мода да се спазват диети, в които глутенът не присъства.

Оказва се, че протеинът напълно незаслужено е обявен за вреден продукт, който подува стомаха. Проблемите в областта на корема се появяват заради късо-верижните въглехидрати, които се наричат FODMAPs.

Специалистите обясняват процеса по следния начин – въглехидратите ферментират в червата и засмукват течности, след което започваме да усещаме дискомфорт в областта на корема.

Ябълки

Според специалистите най-добре е да ограничим храните, които съдържат в себе си слабо-абсорбиращите се захари, защото не всички успяват да се абсорбират от червата. Заради това те ферментират много бързо – причината са бактерии, които се намират в червата. В резултат на това се засмуква течност и се образуват газове.

Продуктите, които са с високо съдържание на слабо-абсорбиращите се захари, са ябълки, диня, костилковите плодове, круши, зеле, фасул, мед, подсладителят сорбитол, лук, чесън, броколи, брюкселско зеле.

Професор Питър Гибсън, който работи в Университета в Мелбърн, твърди, че хората, които имат проблеми със стомаха, трябва да ограничават приема на късоверижните въглехидрати. Проведени изследвания доказват неговите думи – при над 75 на сто от хората, които са ги ограничили, се наблюдава облекчение след известно време.

Глутен

Според специалистите, които са провели проучванията, единствените хора, които трябва да се откажат от консумацията на храни, в които се съдържа глутен, са болните от цьолиакия или целиакия.

Това е автоимунно заболяване, при което лигавицата на тънкото черво не може да понася храните с глутен и за всички страдащи от него е важно да спазват безглутенова диета.

Тези хора се ограничават и не посягат към хляб, торта, пица и др. На този етап няма лекарство за болестта – единственото, което заболелите могат да направят, е да спазват безглутеновата диета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати