ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Всяко трето българче е с наднормено тегло

Всяко трето българче е с наднормено тегло

Дебело Дете

Всеки трети малчуган у нас до 7-годишна възраст е с наднормено тегло. Това заяви проф. Стефка Петрова-специалист по хранене в Националния център за обществено здраве и анализи пред БТА.

Проучвания показват, че постоянно се увеличава броят на дечицата, страдащи от затлъстяване. Това от своя страна е една сериозна предпоставка за появата на диабет и сърдечно-съдови болести, коментира проф. Петрова.

Проведените изследвания са от 2008 и 2013 година, като във второто са взели участие 3300 българчета от различни училища в България.

Оказва се, че няма изградена ефективна национална политика по отношение на храненето на най-малките. На дечицата не им се обяснява достатъчно как трябва да се хранят нито у дома, нито в училище. Опитваме да въведен определен режим на хранене в детските градини и училищата, но той невинаги се отразява добре на децата ни.

В училищните бюфети не се следва стриктно наредбата за здравословно хранене. Много често там се предлагат хранителни продукти, които влияят зле на детското здраве. Ръководството на училището трябва да обърне специално внимание на този въпрос, каза още експертът.

Проф. Петрова заяви, че няма как контролните органи да проверяват всеки ден бюфетите в училищата и припомни, че родителските настоятелства също могат да се заемат с контрола на храните.

След направените проучвания стана ясно, че на децата не им се предлагат достатъчно плодове, а хранителните продукти, които могат да си купят, даже не са вкусни, поясни проф. Петрова.

Дебеланко

Според нея теглото на една жена преди да забременее също оказва голямо влияние на теглото на нейните бъдещи наследници. Ако родителката страда от наднормено тегло, е твърде възможно и детето да се роди едро. Ако след раждането, бебето започне да наддава много бързо, също е застрашено от затлъстяване.

Проф. Петрова заяви, че начинът, по-който майката се храни, е определящ за хранителните навици на децата, докато храненето на бащата не влия по същия начин на малките.

Председателят на Българска асоциация за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания Светослав Ханджиев подчерта, че учениците също трябва да се грижат за здравето и теглото си.

Това обаче няма как да се случи без помощта на техните родители, които често са твърде заети, за да обърнат внимание на храненето на детето си. Освен храната за доброто здраве са важни спортът и добрият сън, припомни още специалистът.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати