ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Само 2 минути спорт ни предпазват от диабет

Само 2 минути спорт ни предпазват от диабет

Спорт

Диабет или захарен диабет е метаболитно заболяване, при което са налице повишени стойности на кръвната глюкоза (кръвната захар). Причината може да е недостатъчно производство на инсулин от панкреаса (задстомашната жлеза), който разгражда глюкозата.

Появата на диабет може да е в резултат на това, че клетките на тялото не реагират правилно на инсулина или може да са налице и двата фактора. При такива пациенти обикновено се изявяват симптоми като полиурия (често уриниране), жажда и повишен апетит.

Различаваме два типа диабет: диабет тип І е налице при хора, чието тяло не произвежда достатъчно инсулин и той трябва да бъде внесен отвън, а при диабет тип ІІ не се произвежда достатъчно от инсулина или клетките на тялото са резистентни (не реагират) на него. В световен мащаб е по–често срещан вторият тип, който е и по–лек, а евентуалното лечение е спазване на диета, прием на таблетки през устата и др.

Така например според едно ново проучване е доказано, че физически упражнения поне два пъти в седмицата дори и за по две минути могат да предотвратят развитието на диабет тип ІІ. Изследването обхванало хора с наднормено тегло и с повишен риск от развитие на диабет, които били анализирани в продължение на осем седмици.

Те е трябвало да използват велоаргометър (спортен уред) два пъти в седмицата за целите на проучването. Тези кратки, но доста интензивни тренировки повлияли положително сърдечно-съдовата система, метаболизма и оттам и инсулиновата чувствителност, която, както знаем, е често налице при диабет тип ІІ.

Диабет

Под инсулинова чувствителност трябва да разбираме способността на организма да усвои, преработи и отдели кръвната захар от тялото, за да не го разболее. С това изследване учените показаха на света, че дори малки усилия могат да подобрят качеството на живот на хората, независимо дали са болни или здрави.

Изследователите посочват като предимство и факта, че ежедневието на хората е изключително забързано и стресово. На хората често не им остава много време за дълги и изтощителни тренировки, но само две минути два пъти седмично могат да ни тонизират и излекуват.

Те подчертават още, че забелязват явна връзка между интензивността на тренировката и степента на подобряване на здравето. По тази причина е важно в тези две минути да се положат максимум усилия за по–добри резултати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати