Родиола намалява депресията и повишава имунитета

Родиола намалява депресията и повишава имунитета

Rhоdiola Rosea (Родиола) е една изключителна билка с всеизвестни положителни качества върху организма и с широк диапазон за употреба. Тя расте в сибирските планини на надморска височина около 3000 метра и се използва за укрепване на нервната система, предпазва от депресия, повишава имунитета и подобрява паметта. Освен това подпомага свалянето на килограми, повишава сексуалността и други, като в миналото различните народи са я използвали с различни цели.

Така например легендите разказват, че ако човек пие чай от родиола той ще живее поне 100 години. Войниците от династията Jing са пиели чаят за повишаване на имунитета и като еликсир, който им давал много енергия. Монголските лекари пък предписвали билката на пациенти със злокачествени заболявания или болни от туберкулоза.

Родиолата е адаптоген, а тези адаптогенни вещества повишават общата устойчивост на организма и нормализират правилното функциониране на различните органи и системи. Те се съпротивляват срещу стресовите фактори и благоприятстват душевният мир на човека. Тези естествени растителни вещества повлияват центрове в централната нервна система и така те участват в лечението на пациенти с депресия и шизофрения.

А в проучвания при животни е доказано, че родиолата подобрява транспортирането на вещества предшественици на серотонина (химическо вещество на нервната система, което регулира настроението, съня, сексуалността и други) в мозъка. Така се постига чувство за удовлетвореност, подобряване на мисловната дейност и се предпазва човека от чувството на депресия.

Това растение е много популярно и в традиционната медицина на Източна Европа и Азия отново с възможностите си да стимулира нервната система, да намалява депресията и други.

Родиола намалява депресията и повишава имунитета

Съществуват и твърдения, че растението е полезно при повишено артериално налягане, главоболие, преодоляване на неразположения от височини и други.

Родиолата защитава и имунната система на организма чрез възстановяване на хомеостазата (вътрешната течна среда) в тялото. Така с подобряването на метаболитният баланс се увеличават естествените клетки убийци на тялото наречени NK клетки, които са от групата на лимфоцитите (белите кръвни клетки)и се борят с туморните и вирусно инфектирани клетки.

Интересен факт е, че родиолата се използвала от руски учени за допълнително лечение на т. нар. сезонни афективни разстройства продиктувани често от липсата на слънце в райони, обхващащи северните европейски страни.

Естествено ползи от родиола не спират до тук. Тя подпомага функцията на отделителната система, на щитовидната жлеза, обмяната на веществата и в частност регулиране на кръвната захар и още безброй други.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари