Захранване след операция

Хранене

Всяка една оперативна интервенция е стресова за човека не само психически, но и физически. И наред с всички важни неща като ранното раздвижване и обезболяване е много важно и захранването на организма. Естествено всичко зависи от обема на операцията и състоянието на човека след нея.

Захранването става постепенно, като в началото е желателен приемът само на вода, и ако пациента започва да отделя газове или да усеща движението на червата, то тогава може да се започне приемът на течни храни.

На следващия ден може да започне приемът на бистър сок, който не съдържа парченца от плода.

Обикновено се продължава със супа, и по–точно само бульонът й, а след това малко по малко се включва и по–разнообразна храна. Тя трябва да е по–течна, за по-лесно храносмилане.

И не по–малко важно е приемът й да става на често и по малко, за да не се претовари стомахът и да предизвика нежелани реакции.

Желателно е да се приемат необработени храни, понеже в тях има по–малко мазнини, сол, захар и химически добавки, а повече фибри и витамини.

Операция

С цел да се преодолеят затрудненията от изпразването на дебелото черво се препоръчва приемът на храни съдържащи фибри. Такива са пълнозърнестите хлябове, пресни плодове, зеленчуци и разбира се зърнените култури (овесени ядки и други).

Те съдържат и много витамини, които ще подкрепят имунната система и ще Ви предпазят от болестотворни агенти.

Наред с това е хубаво да се знае, че млякото и млечните продукти, сладките храни, преработените такива, червеното месо и други причиняват запек. Важно е за комфорта на тялото да не се стигне до там, защото напъните в дните след операцията не са желателни и причиняват болка.

Много е важно ранното раздвижване, което отново се определя от обема на операцията и това как се чувства пациента и по този начин чревната перисталтика се събужда.

Освен това така се профилактира и възможността за образуване на тромби, в резултат на застоя на кръв и лимфа от продължителното лежане.

Рейтинг

5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати