ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Фъстъчено масло бори лошия холестерол

Фъстъчено масло бори лошия холестерол

Фъстъчено Масло

Холестеролът е неизменна част от нас, подпомагаща нормалното функциониране на човешкият организъм, като той е едновременно приятел и враг.

Той е наш другар, защото допринася за структурата на клетъчните стени, повишава храносмилателните жлъчни киселини в чревния тракт, позволява на организма да произвежда Витамин D и подпомага организма в производството на някои хормони. В случаите обаче, когато нивата му са повишени той ни излага на риск от сърдечен удар.

Холестеринът се съдържа във всяка една клетка на организма, като тя сама го продуцира, но може да бъде приет и от вън – чрез храната. По тази причина е много важно да внимаваме с какво се храним и да не прекалява с мазните продукти.

И понеже холестеринът е с мастно-разтворима структура, не се смесва с кръвта. Преносът му се осъществява с помощта на два вида липопротеини – такива с ниска плътност наречени LDL холестерол (лош холестерол) и HDL с висока плътност (добър холестерол).

Излишните количества LDL холестерол формират плаки върху вътрешните стени на артериите, забавяне на притока на кръв към сърцето. Така се блокира и доставката на богата на кислород кръв и да доведе до сърдечно-съдови заболявания.

А ролята на добрия холестерол е да премахва излишния вреден от кръвта и да го достави на черния дроб. По тази причина са необходими ниски нива на LDL и високи нива на HDL.

Фъстъчено Олио

Едно последно проучване от 2013 година доказва, че нивата на двата вида холестерол повлияват не само сърдечно–съдовата система, но и здравето на мозъка. Не по–малко важен е и факта, че високите им нива повлияват възпроизводителната функция на младите хора.

Има обаче лесен и вкусен начин да се предпази човек от тези вредни въздействия, а именно консумацията на поне 5 пъти седмично фъстъчено масло.

То разбира се съдържа мазнини, но те са ненаситени, и благодарение на тях се повлияват високите стойности на LDL холестерола. Като е важно да не се прекалява с неговата консумация, понеже продуктът съдържа и някои наситени мазнини.

Според д-р Уолтър Уилет, благодарение на ненаситените мазнини във фъстъченото масло се намаляват нивата на лошия холестерол, а от там и риска от сърдечно–съдово заболяване.

Той обяснява, че една порция от него (две супени лъжици) се равняват на 12.3 г ненаситени мазнини и 3.3 г наситени. Освен това е много богат и на фибри, витамини и минерали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати