ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Мушкатото може да се бори с ХИВ?

Мушкатото може да се бори с ХИВ?

СПИН

ХИВ или HIV (Human Immunodeficiency Virus) е човешки ретровирус, виновен за поява на синдрома на придобита имунна недостатъчност (СПИН). Вирусът е открит през далечната 1983 година и навлязъл веднъж в организма на човека, започва да инфектира клетките му, като копира генетичния си материал в този на човешките клетки. Така те остават заразени до края на своя живот.

Атакуват се жизнено важните клетки на имунната система и така блокират способността на тялото да се бори с болестотворните причинители – вируси, бактерии, гъбички и други. Организмът става податлив на всякакви инфекции и е неспособен да се пребори със заболявания, които обичайно не нарушават живота му.

Откритието обаче на екип учени в Мюнхен дава нова светлина за носителите на ХИВ вируса тип 1 (той е по–опасен и по–широко разпространен). Смята се, че екстрактът от мушкато се бори ефективно и инактивира (обезврежда) човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ), като предотвратява нахлуването му в човешките клетки.

Изследователите смятат, че благодарение на веществата, извлечени от мушкатото, се предотвратява репликацията (размножаването) на вируса. Различни проучвания показват, че под въздействието на този екстракт имунните клетки на тялото са защитени. Смята се, че те блокират закрепването на ХИВ вирусните частици по човешките клетки и така предпазват от развитие на болестта.

В редица клинични изпитания е доказана безопасността на препарата, като продукти с екстракт от мушкато са отдавана на пазара за лечение на остър бронхит. Екипът на Проф. Д–р Вернер се надява, че в резултат на ползите на препарата той ще бъде тестван и върху пациенти, носещи ХИВ вируса.

Според СЗО над 35 милиона души по целия свят са заразени с ХИВ, по– голямата част от които с тип 1. Заразяването става чрез полов контакт, инфектирана кръв, инструменти, от майката на плода по време на бременност или с кърма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати