ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Създадоха революционна ваксина срещу инфаркт

Създадоха революционна ваксина срещу инфаркт

Инфаркт
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Създадена е нова ваксина, която може да намали опасността от сърдечни пристъпи до 90 %. Това пише на своите страници вестник „Дейли Телеграф“.

Учените от Харвардския институт обясняват, че ваксината ще бъде на разположение на пациентите в близките десетина години. Тя може да бъде алтернативен вариант на всички онези медикаменти, които обикновено се изписват от лекари, за да се намали риска от пристъпи.

Учените съобщават, че за разлика от тези познати медикаменти, които се приемат постоянно, ваксината не изисква постоянна употреба. Достатъчно е да се използва само веднъж – тя влияе на ген, който се намира в черния дроб и се нарича PCSK9.

Този ген е открит от френски учени през 2003 година – учените са провеждали изследване на наследствени фактори за ниско съдържание на холестерол в кръвта.

Специалистите са установили, че когато работата на този ген е нарушена, се увеличават нивата на холестерола в сърдечно-съдовата система. Това от своя страна увеличава и опасността от инфаркт.

Ваксина

Ръководителят на цялата изследователска група, която се е заела с разработването и проучването на новата ваксина е Киран Мусунуру. По думите на специалиста, всяка трета жена над 40-годишна възраст и всеки втори мъж са имали сърдечни пристъпи. Според Мусунуру една единствена инжекция би могла на намали значително честотата на инфарктите – между 30 и 90 %.

На този етап ваксината е тествана върху мишки и резултатите са положителни. Следват и множество други изследвания преди лекарството да бъде допуснато до пазара.

Рисковите фактори, които могат да доведат до сърдечно-съдов инцидент, са липсата на физическа активност, тютюнопушене, захарен диабет, стрес, високо кръвно налягане, затлъстяване.

На първо място, като главни рискови фактори за наследствеността и напредването на възрастта – около 85 на сто от хората, които умират вследствие на сърдечно-съдово заболяване, са над 65-годишна възраст.

Ваксина за намаляване риска от инфаркт е разработвана преди време и от шведски учени – специалисти от Университета в Лунд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати