Компреси с росен при шипове и ревматизъм

Росен

Българската народна медицина може да помогне за облекчаване на болките от шипове и ревматизъм. Има много билки, които са ефикасни за тези проблеми – бяла бреза, полски хвощ, гръмотрън и др.

За хроничен ставен ревматизъм, направете си следната отвара – по 1 ч.л. от полски хвощ, копър, зърнастец, гръмотрън се слагат в подходящ съд. Към тях добавете и 2 ч.л. плодчета от хвойна и залейте всички билки с вряла вода – 600 мл.

Сместа се връща на котлона да поври три минути, а после се оставя да се кисне половин час. Прецедете и пийте шест пъти на ден – желателно е да приемате четвърт час преди храна и половин час след нея. Количеството, което се пие на един прием е 80 мл.

Прилагайте лечението, докато болките отминат напълно.

Можете да си приготвите мехлем против шиповете – нужни са ви корени от билка, която се нарича брей и свинска мас. Корените се смилат в машинка и се смесват с маста, след което се намазва участъка, където е болката – мехлемът се държи върху болното място, докато започне да щипе.

Ревматизъм

От същата билка можете да си направите и извлек – сложете 100 г брей, предварително счукана, в 300 мл ракия. След 12 часа мажете болното място, после увивате с вълнен плат и оставяте мястото с компреса цяла нощ. Този извлек може да предизвика изгаряне на кожата, така че бъдете внимателни.

За и шипове помага и още една билка – росен, известна и под името самодивско цвете. Предлагаме ви две рецепти:

По две шепи от билката росен и подбел се слагат в подходящ съд заедно с 5 литра вода. След като заврат, оставете ги да поврат пет минути. След това прецеждате отварата и изсипвате в леген.

Сложете краката си в горещата отвара и дръжте около 20 минути – ако е твърде топло, изчакайте да поизстине. Тази отвара помага на деца с ревматоидни болки. Облекчава и шипове – за добър ефект са необходими между 15 и 20 процедури.

Можете да си направите и компрес от билката – необходими са ви листа и цветове от растението, които да смачкате и да смесите със зехтин. След това наложете мястото.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати