Как да повишим тестостерона

Месо

Тестостеронът е мъжки полов хормон (андроген), който се отделя в тялото на мъжете, но също в малки количества и при жените. Неговото наличие е отговорно за растежа и развитието на простатата и други полови органи при мъжете, мъжкия тип на окосмяване, както и сексуалната функция.

Освен това той е отговорен и за промените в тялото - важен е за мускулната маса, силата и новото на енергия, за разпределението на мастната тъкан, промените в настроението. Също стимулира производството на сперматозоиди и поддържа здравината на костите.

В по–голямата си част се произвежда в тестисите при мъжете и малка част в надбъбречната жлеза, като количеството му се контролира от хипоталамуса и хипофизната жлеза (две малки структури, разположени в основата на междинния мозък) в главния мозък. Това е и механизмът за регулиране на нивата на тестостерон, съответно при ниски стойности мозъкът сигнализира тестисите да повишат продукцията и обратното.

Ако се появи дефицит на тестостерон по време на вътреутробното развитие на плода, може да се стигне до нарушения в половото развитие. Ако дефицитът му е налице по време на пубертета, растежът на момчетата може да се забави или изобщо да липсва. Такива деца може да не успеят да развият мъжки полови белези (състоянието се нарича хипогонадизъм), с разстройства в развитието на специфичното окосмяване, растежа на пениса и тестисите, както и тембъра на гласа.

Такива анормални ниски стойности на тестостерона през пубертета могат да доведат до намалена сила и издръжливост, а ръцете и краката да продължат да растат, несъразмерни с останалата част от тялото.

Тестостерон

При възрастни мъже нисък тестостерон може да доведе до намаляване на мускулната маса, загуба на окосмяването по тялото и набръчкана кожа. Нивата на тестостерон при мъжете намаляват естествено с възрастта. В повечето медицински статии това състояние понякога се нарича мъжки менопауза (андропауза).

Ниските нива на тестостерон може да предизвикат смущения в настроението, повишена телесна мазнина, загуба на мускулен тонус, неадекватни ерекция и бедна сексуалната активност, остеопороза, проблеми с концентрацията, загуба на паметта и проблеми със съня.

Налице са обаче няколко фактора, които намаляват нивата на тестостерона, но могат да бъдат преодолени. Такъв фактор е наднорменото тегло. При наличие на затлъстяване е желателно да се ограничи приемът на захари, както и зърнени храни, които да се заместят със здравословни храни, повече протеини и зеленчуци.

Разбира се всичко това да бъде съпроводено с физически упражнения. Захарите намаляват значително нивата на андрогена, защото след приема им се повишава стойността на инсулина, което рефлектира върху количеството на тестостерона. Оказва се, че животинските мазнини намаляват също стойностите.

Друг източник, който е от полза за повишаване стойностите на мъжкия полов хормон, е елементът цинк. Доказано е, че диета, богата на този химичен елемент, повлиява благоприятно тестостерона и подобрява неговите нива. Диетата трябва да е богата на месо и риба, също сурово мляко и сирене, боб, кефир (Тибетска гъба) и други.

Витамин D е стероиден хормон, който също повишава нивото на тестостерона и стимулира либидото. Освен това е от съществено значение за сперматогенезата. В едно проучване с участието на мъже с наднормено тегло, на които са давани добавки на Витамин D, е установено повишаване нивата на мъжкия полов хормон. Знаем, че обичайно организмът си го набавя естествено под влияние на слънчевите лъчи, така че е лесно да се подобри хормоналното равновесие в организма.

Друг естествен метод за повишаването нивото на тестостерона е намаляване на стреса в ежедневието, защото в резултат стресови ситуации се отделя хормонът кортизол, който блокира ефектите на тестостерона.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати