ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Няколко болести, които кафето лекува

Няколко болести, които кафето лекува

МаринаМарина
Джедай
46818
кафе
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

От десетилетия кафето е обект на много проучвания. Всички знаем за неговия стимулиращ ефект върху организма, но надали сте запомнили всички полезни свойства на тази тонизираща напитка. Затова се погрижихме да съберем на едно място всички ползи от кафето и да ви "разсъним" с доза кофеинов допинг.

5 % от проведените изследвания по темата показват как приемът на кафе намалява смъртността при мъжете и жените. Така например едно продължително и мащабно проучване обхващащо 400 000 души показва, че мъжката половина консумира повече тази напитка и следователно при тях рискът от фатален край намалява. Като резултат мъжете, които пият по 2–3 чаши кафе на ден са показали 10% по–нисък ръст от смъртност, а при тези с 4–5 чаши дневно намалява с 12 %.

Също кафето намалява холестерола, като повишава нивата на добрия HDL холестерол. Така се намалява и рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания. При проучване участниците е трябвало да приемат по 4 чаши кафе дневно, като дозата постепенно се е увеличила до 8. Като резултат съотношението между лошия LDL и HDL холестерола се е подобрило с повече от 8 на 100.

Метаболитният синдром е един социално значим проблем, който увеличава риска от развитие на сърдечна недостатъчност и диабет. Тук на помощ отново е кафето, което подпомага изгарянето на мазнините, предотвратява затлъстяване и разивтието на диабет.

Кофеин

Много изследвания са показали още, че редовното пиене на кафе намалява риска от развитие на рак на простатата, както и от злокачествено образувание на ендометриума (маточната лигавица). За мъжете тук се препоръчва да консумират по 6 чаши кафе на ден, за да намалят риска от рак на простатата с до 20%. А при жените, за да се намали риска с 25 %, трябва да консумират поне по 4 чаши. Да си признаем честно, тези дози малко ни стряскат, но пък как да противоречим на медицински изследвания...

Други спецове в областта смятат, че кафето подобрява здравето на кръвоносните съдове, защото се увеличава производството на азотен оксид в ендотела (клетките, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове) и така се подобрява съдовият мускулен тонус. Това химично съединение осигурява допълнителна сила при физическо натоварване, придава плътност и обем на мускулатурата, помага на тялото да намали умората и да преодолее по-бързо нейното неблагоприятно действие.

Смята се дори, че се понижава трайно артериалното налягане. Вярно е, че в началото може да доведе до лек пик на кръвното налягане, но истината е, че след като се метаболизира, го повлиява в положителна насока.

Здраве

Изчакайте още малко, защото ползите на кофеиновата напитка не спират до тук. Има много доказателства, посочващи, че кафето повишава метаболизма и горенето на калории, както и намалява нивата на кръвна захар. Също учени твърдят, че умерената консумация на кафе намалява риска от деменция (влошаване на умствените способности) и появата на болестта на Алцхаймер и тази на Паркинсон.

Благодарение на антиоксидантите в кафето се предпазват мозъчните клетки от увреждане, а оттам и се възпрепятства появата на тези дегенеративни заболявания. Единични коментари сочат, че кафето предпазва и от заболявания на черния дроб.

Оказва се, че ползите от консумацията на кафе не са никак малко. Важно е да не забравяме, че то не трябва да е в основата на нашето здравословно хранене, а само да го допълни и балансира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати