Повече от 10 сесии солариум са убийствени за кожата

Солариум

Лекари уведомяват, че на солариум може да ходим до 10 пъти в годината. Ако човек надмине тази граница, ще нанесе големи вреди на кожата, а може дори да си докара и рак.

По този повод в САЩ, Бразилия и много европейски страни забраниха достъпът до солариумите за лица под 18-годишна възраст. В скандинавските страни приеха дори закон, забраняващ турбосолариумите.

Лекарите разрешават до 10 сесии годишно, тъй като солариумите, както слънчевите лъчи, могат да бъдат полезни за някои кожни заболявания, като определени алергии и псориазис.

Важно е също сесиите да не са на често защото кожата може да се обели и да стане много суха.

Процедурите не се препоръчват, ако прилагате мезотерапия, пилинг и подмладяващи инжекции, пиете антибиотици, при възпалена кожа, при бременност и кърмене или ако сте със суха, снежнобяла кожа, която е предразположена към изгаряния.

Вреди в Солариум

Ако преминете границата от 10 сесии, солариумите започват да вредят и могат да причинят рак на кожата. В последните години ракът на кожата във възрастта между 18 и 27 години е нараснал 4 пъти, а основният виновник за това са именно изкуствените лъчи.

Тъй като има солариуми с различна мощност, продължителността на един сеанс е различна. Винаги престоя в началото трябва да е по-кратък, за да се получи постепенно натрупване на тен.

Специалистите препоръчват да се излагате на лъчите на солариума веднъж на всеки 7 дни за около 10-15 минути.

Експертите добавят още, че козметиката, която се използва при трупането на изкуствен тен, е различна от кремовете, с които се защитаваме от слънцето.

За хората, които прекалено често използват солариумите, бе обособена болестта тенорексия, при която пациентите смятат, че са прекалено бледи, въпреки че не са, и стигат до сериозни крайности, за да добият тен.

Дерматолозите съветват още, когато се излагате на Слънце, да се мажете със слънцезащитен крем, който няма да попречи на събирането на тен и ще ви предпази от вредните ултравиолетови лъчи.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати