Родни лекари оперираха близнаци в утробата на майка им

Бременност

Екип от родни лекари оперира близнаци в утробата на майка им. Рядката интервенция, която е нова за страната ни, е извършена с лазерен лъч, който спаси живота на двете неродени бебета, информира Монитор.

Операцията се е състояла в медицински комплекс Щерев и направена по метода, известен като ендоскопска лазерна хирургия. Благодарение на него е премахнат тежък трансфузионен синдром, който са имали близнаците.

Този метод е подходящ за лекуване на различни смущения при многоплодна бременност, като в същото време пациентките не са застрашени от спонтанен аборт. Близо 2% от спонтанните бременности са многоплодни.

Ултразвуковото изследване може да установи дали бебетата се развиват нормално и дали споделят една плацента, което може да представлява проблем по време на бременността. Ето защо в тези случаи трябва да се извършват прегледи по-често.

Бременна

Проведената в България манипулация прави страната ни една от петте държави в Европа /Франция, Испания, Великобритания и Белгия/, където се извършват операции в областта на феталната медицина.

Интервенциите стават възможни след използването на специален лазерен апарат и ембриоскоп за ендоскопски интервенции. Медицинското устройство е диоден лазер, с дължина на вълната от 940 nm, която се поглъща най-добре от хемоглобина в кръвта.

Според специалистите уредът е безопасен за употреба при кръвоносни съдове и богати на кръв тъкани. Ембриоскопът от своя страна е ендоскопско оборудване за вътреутробни интервенции.

Близнаци

Лазерната терапия се прилага в няколко случая и е подходяща при монохориални бременности. Родните медици са се спрели на този метод, тъй като при този вид бременност еднояйчните близнаци са разположени в обща плацента и същевременно страдат от трансфузионен синдром.

Ако проблемът не се реши чрез лазерно разделяне на плацентата, трансфузионният синдром може да причини нежелано прекъсване на бременността.

Лазерната терапия е подходяща и при съществена разлика във феталното развитие на двата плода, в случай че отново се наложи оперативно разделяне на съдовете, изхранващи ги в майчината утроба.

Операцията може да се приложи и при триплодна бременност, ако два от трите плода са еднояйчни близнаци. С повишено внимание и прецизност при тях може да се извърши ембриоредукция в най-ранен срок на бременността /в единадесета или тринадесета гестационна седмица/.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати