Първи признаци на бременност

Бременност

Периодът, в който една жена очаква да разбере дали е бременна, е понякога доста дълъг. Съществуват обаче редица симптоми, които могат да Ви покажат дали ще сте бъдеща майка. Често симптомите не се изразяват еднакво при всички бременни. Всеки женски организъм реагира по различен начин в началото на бременността. Може едни признаци да са налице, а други да отсъстват.

Трябва да сте наясно, че ако е станало оплождането, тази яйцеклетка се придвижва от маточната тръба, където се е оплодила, до маточната кухина близо една седмица.

В момента, в който плодното яйце се прикрепи към маточната лигавица, то започва с по-голям интезитет да отделя хормони, насочващи ни към бременност.

Най-общите и чести симптоми са болката в гърдите, която често може да е по-голяма от друг път. Те са напрегнати, подути и болезнени. Някои жени съобщават и за по-чувствителни гръдни ареоли, които дори могат да са променили пигментацията си и да станат по-тъмни на цвят.

Оплождане

Заедно с болките в гърдите може да са налице и такива в областта на матката и яйчниците. Спазмите много приличат на менструални болки, които често объркват жените.

Също при някои бременни жени в най-ранните срокове на бременността - около 6–12 ден, след като е оплодена яйцеклетката, и то в момента на захващане към маточната лигавица, може да е налице слабо генитално кървене. То се нарича spotting или още имплантационно кървене.

Знак, че сте бременна, е и появата на влагалищен секрет, обикновено с бял цвят. Това е нормално, стига да не предизвиква неприятни усещания – сърбеж, парене и други. В противен случай той не налага лечение.

Умората по-време на бременност често се смята за прищявка на бременната, но оказва се, че не тя, а хормоните са виновни за това. Хормонът прогестерон, наричан още пазител на бременността, се отделя в по-високи количества по време на развитието на ембриона, а в последствие и на плода. Той се синтезита от мястото на отделяне на яйцеклетката от яйчника, т.нар. жълто тяло.

Бременна

Много бременни жени съобщават, че в началото един от признаците при тях е бил нежеланието на похапват от любимата си храна. Учените смятат, че вкусовите качества често се променят заради покачващото се бета – ЧХГ.

Честото уринира се смята също за признак на ранна бременност, който обаче е налице и при по-напредналата такава. В началото причината са високите нива на човешки хорион гонадотропин, отделящ се от плодното яйце.

А към края на бременността плодът притиска пикочния мехур и Ви кара често да пишкате. Същото се случва и с различни миризми. Така например, ако някои аромати през целият Ви живот са били неприятни, сега стават любими.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Asya
Asya
06.08.2015 08:49
zdravete izrabotvam ot dva meseca opitvam se da zabremeneq no nishto ne se poluchava molq vi pomognete te mi daite mi savet blagodarim vi prevaritelno...
5
1
poli87
poli87
09.10.2015 23:15
отиди на лекар.
4
0