Да забавим стареенето на костите

Кости
Кухненски стелаж с колелца - резедав
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кухненски стелаж с колелца - резедав
29.00 лв.
Виж ››

Хората казват, че всяко нещо в човека старее, освен очите му. Това е самата истина. Освен външно, остаряват цялостно нашият организъм и костна система.

Костната система на човек се развива средно до неговата 25 годишна възраст. Веднага след преминаването на тази граница започва да се губи ставен хрущял - амортисьорът, който поема натоварванията.

Първи се появяват болките в коленете. Те се дължат най-вече на ошипяване. То започва още около 35-40-годишна възраст. Главна предпоставка за тези болки е фактът, че коленете са сред най-силно натоварените стави. Проблемът винаги се появява само в едното коляно. Тогава, човек инстинктивно започва да натоварва повече другото и проблемът се предава и на другата става.

Рехабилитация

Болките в ставите и костите се появяват и поради други причини освен стареенето. Това са в повечето случаи травми, заседнал начин на живот, системно физическо натоварване, наднормено тегло и затлъстяване, както и продължително лечение с кортикостероиди. Ограничаването на тези фактори спомага за намаляване предпоставките за поява на неприятна болка и преждевременното стареене на костите.

Ставите и костите стареят с всички последици. Чрез редица свои действия, обаче, ние сами ускоряваме този процес. Това в повечето случаи се дължи на незнание. Хрущялът се храни от веществата в обвиващата го ставна капсула и то само при активно движение. Ако човек през повечето време стои обездвижен, хрущялът няма с какво да се нахрани.

От друга страна обаче, при претоварване на ставите тази хранителната мембрана се изчерпва бързо. Така хрущялът отново няма с какво да се храни и започва да боли. Решението е избягване и на двете предпоставки. Нужно е движение и спорт, стига то да не е в прекомерни количества. Добрата и здравословна храна също храни с полезни елементи костите.

Стави

Каквато и да е причината, при поява на болка е задължителна консултация с ревматолог. Появилото се възпаление се лекува продължително с нестероидни противовъзпалителни средства. Често, пред тях се предпочитат продуктите на природна основа.

Има редица масла за втриване и кремове с противовъзпалително и противоболково действие. Комбинирани с хондропротектори – препарати, съдържащи глюкозамин, хондроитин и/или хиалуронова киселина, те ще помогнат на костите да са отново здрави и млади.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати