Видове аборти и лечение

Видове аборти и лечение
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Абортът представлява прекъсване на бременността, преди плодът да е станал способен за самостоятелен живот извън утробата на бременната жена.

Различаваме две големи групи аборти. Към първата принадлежат спонтанните такива, при които не е налице външна намеса, както и хабитуалните аборти - когато жената е претърпяла повече от три такива.

Към втората група спадат индуцираните или наричани още изкуствени аборти. Тук се причисляват терапевтичните – абортите по медицински показания, абортите по желание и криминалните прекъсвания на бременността.

Спонтанните аборти според клиничната си изява се разделят на 5 подгрупи.

- Заплашващ аборт (Abortus imminens), при който са налице болки ниско долу в корема и кръста. Тук лечението е обикновено болнично, като терапията включва прилагането на спазмолитици и покой на легло. В някои случаи на хормонален дефицит се приемат през устата хормонални препарати.

Видове аборти и лечение

- Започващ аборт (Abortus incipiens). При него болковият симптом също е налице, но често се съпровожда и от генитално кървене. А при гинекологичен преглед се установяват и промени в маточната шийка, която започва да прави разкритие. Поведението тук е както при заплашващият аборт, като кървенето трябва да се следи много внимателно.

- Аборт в ход (Abortus progrediens) включва непълен (Abortus incompletes) и пълен аборт (Abortus completes). За съжаление в такива случаи прекъсването на бременността е неизбежно. Тук според това дали в матката е останала ембрионалната структура или не, се преценява състоянието и налага ли то абразио (почистване) на маточната кухина.

В последния случай, ако е необходимо се назначава и антибиотична терапия, целяща предпазване на женския организъм от развитие на инфекция.

- Абортите по медицински показания се налагат в случаите, когато не се регистрира сърдечна дейност на ембрионалната структура (Missed abort). Понякога се налагат и поради заболявания на майката, непозволяващи износването и раждането на дете.

При криминалните аборти обаче опасността е най-висока. Причината е възможността по време на процедурата да бъде внесена инфекция вътре в матката. А това е така, защото често инструментите, които са използвани, не са били стерилни.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати