ezine.bg»Статии»Здраве»Расте ли плодът в нормите?

Расте ли плодът в нормите?

МаринаМарина
Джедай
46818
Бременност
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Бременността при хората продължава средно 280 дни, което се равнява на 40 г.с. (гестационни седмици) или 10 лунарни месеца. А един месец е винаги равен на 28 дни. Така умножени 10 лунарни месеца по 28 дни прави 280 дни. И всичко това, считано от датата на последната редовна менструация (ПРМ), от първия ѝ ден.

В началото на бременността, през първите ѝ 14 дни, плодът, образувал се от срещата между яйцеклетката и сперматозоида, се нарича яйце. То през повечето време е подвижно в маточната тръба, а в последствие и в матката, като се изхранва от хранителните вещества вътре в клетката.

От 5 г.с., считано от ПРМ, плодът на любовта между мъжа и жената се нарича ембрион. Този период продължава до 8 г.с. В това време, някъде след 4 г.с. се формира сърчицето му, което в началото е доста по-голямо, за разлика от размерите на тялото на малкото бебче. Започват да се изграждат и горни и долни крайници, както и пъпната връв. Към края на 6 г.с. ембрионът е с дължина 22–24 мм. И главата в този срок е доста по-голяма от телцето. В този период на бременността се визуализират и детските сърдечни тонове, посредством ултразвуково изследване.

След 9 г.с. ембрионът се нарича плод (фетус). Вече с дължина на тялото от около 4 см, у него се доразвиват всички органи и системи. Този период се нарича още органогенеза. Тук е много важно правилно да се сформира плодът, за да може той да живее пълноценно след това.

Трети лунарен месец (м.л.) продължава до 12 г.с., където плодът е с дължина от 8–9 см. Вече всички органи са изградени и са оформени пръстите и ноктите. В този срок вече са се сформирали и половите различия на плода, които обаче ехографски могат да се видят най-рано след 18 г.с.

Бебе

В 4 м.л. (между 13 и 16 г.с.) дължината на плода е 15–16 см. Вече идва и времето да говорим за неговото тегло, което е близо 100 грама. Тук вече и матката става видима с просто око, издига се над срамната кост (симфизата) и може да се опипа с ръка.

И само след 4 седмици, когато бременността е в 5 м.л. (17 – 20 г.с.) бебчето е дълго 25 см и тежи 300 грама. В този срок на бременността жена може да започне да усеща и детските движения, които обаче някога се бъркат с чревната перисталтика.

В 6 м.л. плодът тежи 600 грама, дълъг е около 30 см и започва да натрупва подкожна тлъстина. Главата тук все още е с по-големи размери от тялото, а матката е пораснала още и достига до пъпа на жената.

Вече в 29–32 г.с., в 8 м.л. бебчето тежи 1500–1700 грама и е дълго близо 40–42 см. Плодът вече е жизнеспособен за извънутробен живот.

В 9 м.л. малкото голямо човече тежи към 2500 грама и е с дължина от 45–47 см. А в 10 м.л. трябва да тежи до към 3500 грама и да е с дължина от близо 48–52 см.

Разбира се, че тези стойности варират при различните жени. Понякога генетично детето е по-дребно, особено ако майката е по-грацилна, не може да се очаква раждане на голямо бебе.

Всички тези стойности се следят в женската консултация с помощта на ултразвукова диагностика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати