ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Защо си гризем ноктите?

Защо си гризем ноктите?

Гризане на нокти
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Онихофагия. Ако се чудите какво означава, това е научният термин на гризането на нокти. Вреден навик, с който повечето хора се е сблъскват в детството си.

Неотдавна френският вестник Parzen направи проучване, което установи, че една трета от населението на Франция си гризе ноктите. И на всичкото отгоре голяма част от "гризачите" са на възраст между 35 и 49 години.

Този досаден навик е по-популярен сред жените. Близо 55 процента от хората, които в дадена ситуация започват да увреждат със зъби ноктите си, са жени.

Защо хората гризат ноктите си? Обикновено това обсебващо желание се проявява, когато човек се чувства безпокоен или нервен. 71 % от анкетираните от вестника французи отговорили, че най-често се дразнят по време на работа.

Маникюр

Малък брой хор посочват, че чувстват "сърбеж в пръстите" поради отказа от други вредни навици като тютюнопушене например.

В интерес на истината жените са облагодетелствани, тъй като могат умело да прикрият изгризани нокти с лак или с ноктопластика.

Гризането на нокти обаче не е безопасно. Когато не сваляме пръстите от устата си, на плочките на пръстите се появяват ранички. А те са вход за бактерии, които могат да доведат до инфекции, най-често гъбички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest