Експерти: Органичните слънцезащитни кремове не предпазват

слънцезащитни кремове

Експертно изследване доказа, че не може да се установи слънцезащитният фактор – SPF, на органичните кремове, като кокосовото масло и пчелния восък, заради което се смята, че те не могат да ви защитят от вредните лъчи.

Понеже интернет пространството изобилства от съвети как да защитим кожата си с напълно натурални и природни продукти, екип от медици реши да изследва техния слънцезащитен фактор.

Оказа се, че нивото на SPF няма как да бъде устнановено. Това се отнася за кокосово масло, пчелния восък, морковеното масло и маслото от семки на малини, от които най-често се забъркват природните слънцезащитни кремове.

За някои от природните масла се твърдеше, че имат SPF 50, но това остана недоказано, а според медиците – преувеличено.

Слънчево изгаряне

Въпреки че маслата категорично са полезни за кожа, която се излага на Слънце, те не могат да я защитят от вредните лъчи така, както го правят химически забърканите кремове.

Слънчевите изгаряния са много опасни и могат да причинят рак на кожата. Ако човек не иска да използва химически слънцезащитни продукти, той просто не бива да се излага на силните слънчеви лъчи - от 11.00 до 15.00 часа, съветват специалистите.

По-предразположени към изгаряне са хората със светла кожа, тъй като тя съдържа по-малко меланин. Това обаче не означава, че по-тъмните хора за защитени от вредните UV-лъчи – те също трябва да използват слънцезащитни кремове, когато се излагат на Слънце.

Лосионите трябва да се нанасят многократно, тъй като при изпотяване и контакт с вода се отмиват.

Избирайте слънцезащитен крем с най-малък фактор 15 SPF. Освен това той трябва да е водоустойчив.

Ползвайте слънцезащитен крем 30 минути преди да се изложите на Слънце, като намажете цялото си тяло и повторите след около 1-2 часа. Не бива да забравяте да намажете и устните си със защитен крем.

Химически слънцезащитни продукти абсорбират, а не отразяват ултравиолетовите лъчи. Срокът на годност на много слънцезащитни продукти е 1-2 години.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати