Следродилната депресия намалява при раждане с упойка

Раждане

Периодът на раждане не винаги е лесен, базирайки се на болката и страха от неизвестното. Много бъдещи майки искат да са силни и да изживеят този миг, както природата го е измислила. Оказва се обаче, че понякога рискът не си заслужава.

Последни проучвания посочват, че обезболяването по време на раждане повлиява много положително психическото състояние на родилката по време и след него. Независимо от начина на родоразрешение – по нормалния механизъм или посредством оперативно раждане, специалистите считат, че по-малкото изпитаната болка от даването на живот, свежда до минимум опасността от следродилна депресия.

Много е важно това състояние да бъде избегнато, защото то повлиява начина, по който ще бъде отгледано новороденото, както и контактите на майката с близките и роднините.

Едно ново изследване показало, че епидуралната упойка по време на родилния процес намалява риска от послеродова депресия. Тестването било проведено в болница в Пекин, обхващайки 214 жени, от които 107 поискали обезболяване.

Оказало се, че на 6 седмица след раждането 34.6 % от родилките, отказали се от епидурална аналгезия, имали симптоми на депресия. Докато при жените, предпочели обезболяване, процентът е само 14 %.

От екипа обясняват резултатите, като според тях намаляването на болковия симптом намалява и страха от предстоящото раждане, както и последващата отговорност да бъдеш родител. Те смятат, че благодарение на обезболяващите средства майките успяват да полагат повече грижи за децата си, и то още от момента на раждането.

мама и бебе

Учените допълват, че независимо от начина на родоразрешение, който ще избере бременната, болката винаги е налице. Дори посредством раждане със секцио цезарея, болката след операцията не може да бъде докрай заличена.

Но във всички случаи е важно тя да бъде сведена до минимум, за да може бъдещата майка да се наслади на момента от раждането на своето дете.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати