Послеродилен период (пуерпериум)

Послеродилен период (пуерпериум)

След така бленуваният момент на раждането, следва период, в който всички органи и системи в организма на жената се възвръщат към обичайното си състояние от преди забременяването. Той се нарича послеродилен период или пуерпериум, и започва началото си от момента на раждането до 6–8 седмици след това.

През този период най-голяма промяна претърпяват половите органи на жената, които са и най-уязвими в периода на бременността. Големи промени са налице от страна на влагалищните стени, които по време на преминаване на бебето се разширяват. Те възвръщат тонуса си до 1 седмица след раждането.

Маточната шийка, през която е преминал плодът, също претърпява много промени. Именно по нейното разширение се съди и за направеното разкритие. От него зависи и самото раждане.

Ако една жена никога не е раждала по нормален път, то отворът на маточната шийка прилича на точка. А ако е раждала – на напречна цепка. Обикновено до две седмици след раждането, маточната шийка се е възстановила.

Матката по време на бременността е достигнала тегло от близо 1000 грама до момента на раждането, като се знае, че извън бременността тежи около 60 грама. Теглото след поне едно раждане винаги остава малко по-голямо от момента преди забременяването.

Послеродилен период (пуерпериум)

В периода на пуерпериума, матката се изчиства от некротизиралата лигавица, кръвта и лимфата и се отделят т.нар. лохии. Това кървене в дните на послеродилния период променят цвета си от кървави до слузно–белезникави, което отнема приблизително 40–45 дни.

Много е важно да се следи изтичането на лохиите, за да не се стигне до задръжката им, защото могат да се инфектират и да се стигне до сериозни последици за здравето на жената.

Също важен фактор в периода след раждането е и кърменето. Ако жената кърми, първият менструален цикъл идва в момента, когато спре да го прави – нарича се лактационна аменорея. Ако ли не, още на следващият месец се появява първото генитално кървене.

Коремната стена по-бавно възстановява своя тонус, заради което трябва повече търпение. При жени, родили нормално или посредством секцио, могат да се използват стягащи колани, но не по-рано от 20–30 ден след раждането.

Физическите упражнения са разрешени до 1 месец след раждането при нормално родилите, а на оперативно – до 3 месеца след раждането.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати