Защо имаме мигли?

Мигли
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Благодарение на очите човек вижда, говори и чувства. Да, те са от изключително важни за съществуването на човека. Благодарение на тях ние комуникираме помежду си, без дори да казваме и дума. А за да изглеждат те по-добре и за да бъдат предпазени от увреждане и нараняване, природата е създала миглите.

Те са много важни за запазване здравето на очите на човек, както и на животните. Поставени в редички по горните и долни клепачи, те придават завършен вид на лицето.

Миглите предпазват очите. Във въздуха има много дребни частици, прах, пясък, които могат да наранят нежната им повърхност. Дори да не ги виждаме, те могат да нанесат сериозни поражения. По такъв механизъм работят и дългите мигли на някои животни, като камилите например.

Очи

Тези извити косъмчета спомагат и за предотвратяване навлизането на капки пот или вода в очите. Така извити, те насочват влагата далеч от погледа.

Също миглите имат способността да действат като предупредителен сигнал от възможна опасност. Те действат като мустаците при животните. Ако опасността наближи очите, се докосва първо до миглите, а те от своя страна сигнализират и клепачите се затварят, за да ги предпазят. Такива дразнители могат да бъдат дребни насекоми, частици във въздуха или други.

И не на последно място, миглите предпазват очите от силните лъчи на слънцето. Те, заедно с веждите и челото защитават очните орбити.

Лице

Знаете, че миглите падат, също както космите по главата. Само че, за да израсте нова мигла, са нужни от между 4 и 6 седмици.

Като доказателство за важността на здравите мигли е състоянието трихиазис, при което миглите вместо да растат навън, го правят навътре към окото. В един момент те започват да дразнят роговицата на окото, съпътствано от поява на инфекции.

Специалистите съветват: За красиви и здрави мигли те не бива да се докосват без необходимост, а в случай на такава, ръцете да бъдат чисти. Също да се ограничи употребата на спирала, молив за очи и други подобни, защото тази козметика прави косъмчетата твърди и лесно чупливи.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати