Майките със сутрешно гадене раждат деца гении

Сутрешно гадене

Голяма част от бременните жени имат гадене и повръщане през първите седмици на бременността. Обикновено тези симптоми изчезват след третия месец. Точните причини за тези неразположения не са докрай известни.

Някои от специалистите смятат, че са налице поради физиологични промени в организма на бременната, от спад на кръвната захар, от промени в метаболизма ѝ или в хормоналния баланс.

Така или иначе тези симптоми са налице при повече от 50 % от бременните и те всъщност не заплашват бременността и раждането на здраво бебе.

Екип изследователи от Университета на Торонто, Канада, събира резултатите на предишни проучвания, обхващайки 850 000 жени. Те установяват, че именно бременни със симптомите на гадене и повръщане раждат по-здрави бебета и вероятността при тях за спонтанен аборт е много по-ниска.

Освен това учените констатират, че сутрешното неразположение довежда до по-добро развитие на новородените, поява на по-малко вродени дефекти и раждане на деца гении.

Бебе

Статистиката от обзора на проведените изследвания сочи, че рискът от вродени аномалии намалява от 80 % на 30 % при майките, имали сутрешно гадене. Също при тях намалява и честотата на спонтанни аборти с до 3 %.

Много от бременните жени усещат тези неразположения негативно, имайки се предвид невъзможността за пълноценно хранене и извършване на ежедневните дейности. Те се чувстват отпаднали, дехидратирани и често притеснени.

Благодарение обаче на това ново проучване се оказва, че няма никакво място за притеснение. Специалистите подчертават, че приемът на медикаменти за намаляване на сутрешните неразположения нямат смисъл - така или иначе тези жени ще родят дори по-умни и здрави бебета.

Друго проучване от 2009 година, проведено от канадски учени, обяснява, че сутрешното гадене е свързано с повишено развитие на нервната система на плода вътреутробно. Те подложили на тест три групи жени - със сутрешно гадене, които взимат лекарства; без гадене и не приемащи лекарства; бременни без неразположения.

Резултатите били базирани на наблюдение на децата до навършаване на 7-годишната им възраст. Оказало се, че тези майки със сутрешно гадене и повръщане имат деца с по-високо IQ.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари