Урината на бременната показва болести на плода

Бременност

Нов неинвазивен (безкръвен) метод може да покаже риска от преждевременно раждане или да предскаже проблеми, свързани с развитието на плода вътреутробно.

Тази съвременна технология представлява изследване на урината на жената и то в началото на бременността. Много изследвания в тази насока предполагат, че проблемите с растежа на плода през време на бременността или преждевременното му раждане са причина за много от заболявания на детето след това. Такива са сърдечно-съдовите проблеми, затлъстяване, проблемите с растежа и други.

За преждевременно раждане се смята раждане на плода преди 37 г.с., като цялата бременност продължава 40 г.с. или 10 лунарни месеца ( м. л. ).

По тази причина това ново и безопасно изследване би било от голяма помощ за специалистите и бъдещите родители, които биха могли да предпазят новото поколение от много социално значими заболявания.

Тестове

Причината, наложила търсенето на лесен начин да се прогнозират преждевременните раждания, е фактът, че те в последните 20 години са зачестили. Причината за тази статистика е все още неясна, като специалистите предполагат, че тя по-скоро е свързана с вредната околна среда, отколкото с генетична предразположеност.

Екип учени от Лондон, Англия провеждат изследвания с участието на 438 бременни жени, тествайки съставките на урината им в началото на бременността. Учените установили, че определени аминокиселини, налични в урината, предсказват преждевременното спонтанно раждане.

А изследваните понижени нива на молекулите ацетат, формиат, тирозин и триметиламин са свързани с ограничения растеж на плода. Също се установило, че ниските им стойности са възможна причина и за повишен риск от развитието на диабет при децата след раждането.

Ръководителят на проучването допълва, че търсенето на отговорите и възможността за превенция на заболявания още в ранна бременност няма да спрат до тук.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати