Нов тест открива раковите клетки

Тестове

За всяко едно заболяване ранната диагностика е от особено значение. Това важи обаче с голяма сила за злокачествените заболявания, от чието ранно разпознаване зависи човешкият живот.

Болести като рак на дебелото черво, на белия дроб, рак на кожата и други се диагностицират трудно. Именно с такава цел учени от университета в Брадфорд, Великобритания търсят начин за ранна диагноза на злокачествените заболявания.

Те разработили кръвен тест, който в ранен стадий на развитие на болестта, може да я диагностицира, давайки възможност за навременно лечение.

Специалистите споделят, че разработеният от тях тест е неинвазивен, за разлика от повечето процедури, необходими за доказване на злокачествен процес. Освен това той дава бърз отговор за това налице ли са ракови клетки в организма на човека, особено в случаите, когато диагнозата не е категорична. Всичко това спестява много време, ценно за спасяването на човешкия живот.

Тестът се нарича Lymphocyte Genome Sensitivity (LGS) и целта му е да разпознава увредената ДНК на белите кръвни клетки. Поставени под ултравиолетовата светлина, те се оцветяват по различен начин. И според цвета, който придобиват клетките, се определя и степента на увреждане - здрави, предракови и ракови клетки.

Белите кръвни клетки (левкоцитите) са основна част на естествената имунна защита на организма. При различни състояния – възпаления, бактериални заболявания и други, именно те предпазват тялото, появявайки се на мястото на инфекцията.

Проф. Андерсън споделя, че независимо от необходимостта от допълните проучвания, доказващи сигурността на теста, той работи и успява да диференцира степента на увреждане на организма от ракови клетки. За целта са изследвани над 200 кръвни проби, доказвайки или отхвърляйки злокачествено заболяване.

Тя допълва още, че до момента вероятността на грешки е 1 към 1000, което прави иновативният кръвен тест потенциален за ранното диагностициране на рак у хората.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати