Умен тампон пази жените от СПИН

Тампони

Специалисти направиха нов вид тампон за жени, който може да ги спаси от заболяването СПИН. В момента в САЩ за най-рисковите групи хора се вземат мерки – раздават им се лекарства, които се приемат орално.

Освен това учените разработват и други продукти, които могат да се поставят вагинално преди сексуалния контакт.

Учени от Великобритания са успели да създадат влакна, които могат да бъдат поставяни върху специален апликатор, който наподобява тампонa за месечния цикъл. Според биоинженерите този тампон може да „носи“ в себе си лекарство и когато жената го постави, той може да я предпази от контакт с вируса.

Лекарството се вплита в бързо разграждащи се нишки, които започват да се отделят в тялото, веднага след като влязат в контакт с влага. С други думи, високите дози от това лекарство биха могли да бъдат доста по-ефикасни, отколкото използването на различните видове гелове.

Според последните проучвания, които са проведени (на геловете и на нишките на тампона), нишките на разграждащия се тампон могат да задържат в себе си десет пъти по-голяма концентрация от лекарството в сравнение с геловете.

Венерически болести

Ръководител на цялото проучване е Камерън Бал. Специалистът смята, че новият разградим тампон е не само по-успешен и ефикасен метод, но и доста по-дискретен вариант за предпазване от заразяване с ХИВ.

Според официални данни девет на всеки десет болни от СПИН са се разболели по сексуален път. За сравнение – преди четири години най-много заболели от болестта е имало при хората, които употребяват наркотици.

В страната само за изминалата година има нови 113 случая, които са регистрирани, с което официално серопозитивните стават около 2000 човека. Оказва се, че болните са по-често мъже, отколкото жени, като сред жените има и една бременна.

Статистиката сочи, че от 1986 година насам от СПИН са починали повече от 900 души. Създадената през 1998 година Национална антиСПИН кампания заедно с терапията удължават живота на заболелите с около 30 години.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати