ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Глюкозамин – функции и значение

Глюкозамин – функции и значение

МаринаМарина
Джедай
46818
Глюкозамин
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Глюкозаминът естествено се произвежда в човешкия организъм от разпада на глюкозата и глутамина (аминокиселина). Той е основен компонент на хиалуроновата киселина, протеогликаните и гликозамингликаните, като е особено значение за изграждането на хрущялите в тялото.

Функцията, която глюкозаминът изпълнява в човешкото тяло е голяма. Той участва в синтезата на мукополизахаридите (гликолипиди, гликозаминогликани), които се съдържат в сухожилията, ставните връзки, хрущялите, в структури в очите, кръвоносните съдове и сърдечните клапи. Също така има и лек противовъзпалителен ефект.

Глюкозаминът е аминомонозахарид, чието присъствие е от голямо значение за предпазване от заболяването остеоартрит. Той е вид артрит, при който хрущялът се губи, поради нараняване или износване.

Това състояние е и основна причина за инвалидността сред по-възрастните хора, причинена именно от структурни промени в ставите. Няколко научни изследвания потвърждават ефективното лечение на остеоартрита с глюкозамин.

Атрит

Приложението на глюкозамин при лечение на остеоартрит на коляното и бедрото е особено ефективно. Проучванията показват намаляване на болковия симптом, сковаността в ставната област и облекчаване на общите симптоми до 3 месеца от началото на лечението.

Добавки от глюкозамин се препоръчват също при болки в гърба, ставите, както и при глаукома.

Съществуват и единични твърдения, че глюкозамин и негови производни действат положително при болест на Крон (възпалителен процес, засягащ целият хранисмилателен тракт) и улцерозен колит (възпаление на лигавицата, на дебелото черво).

Добавки

Богат източник на активното вещество глюкозамин са миди, като повечето хранителни добавки се приготвят от твърдите външни черупки на скариди, омари и раци.

Глюкозамин може да бъде приет като хранителна добавка през устата под формата на глюкозамин сулфат, глюкозамин хидрохлорид и N ацетил глюкозамин.

Откриват се като таблетки, капсули и прахообразно вещество, също под инжекционна форма или като течност за клизма. Приемът му често се комбинира с манган, който е от голямо значение за нормалното състояние на костите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати