Необразованите пушачи са с по-висок риск от инсулт

Необразованите пушачи са с по-висок риск от инсулт

Инсултът или мозъчният удар е състояние, при което е налице нарушено кръвоснабдяване в някоя част на мозъка. Като резултат се стига до увреждания на мозъчните функции, които могат да бъдат пагубни за човешкият организъм.

Според ново проучване в Копенхаген, Дания близо 16 % от мъжете и 11 % от жените са с по-висок риск от инсулт, като резултат от по-ниско ниво на образование, тютютнопушене и повишено артериално налягане.

Всяка година милиони хора по света получават инсулт, който често довежда до увреждане на общото състояние на човека, както и до летален изход. Тютюнопушенето се смята за основен рисков фактор, като е доказано, че рискът при пушачите се удвоява.

Това е така, защото в приетия цигарен дим се съдържат много токсини. Те предизвикват развитието на атеросклероза (натрупване на мастни отлагания по вътрешната страна на кръвоносните съдове), стига се до стеснява на съда и до поява на инфаркти и инсулти.

Изследването на датските учени обхваща близо 69 000 доброволци на възраст между 30–70 години. Те били разделени на три групи според образованието, което имат – основно, средно и висше. Също са били проследявани за тютюнопушене и е било измервано артериалното им налягане.

Резултатите посочили, че 16 % от мъжете и 11 % от жените са с повишен риск от инсулт. Като причини са били изтъкнати ниската им образователна степен, тютюнопушенето и високо кръвно налягане.

В доклада се посочва също, че мъжете страдат по-често от заболявания на кръвоносните съдове, за разлика от жените. Доказано е още, че с възрастта рисковете се увеличават.

Експертите добавят също, че в някои случаи, независимо от артериалното налягане, пушачите с ниско ниво на образование са с по-висок риск от инсулт, отколкото тези с по-високо ниво.

Ръководителят на екипа в Копенхаген Д–р Нордал заключва, че донякъде е разбираемо защо пушачите с по-ниско образование са по-често изложени на риск от развитието на инсулт.

Предполага се фактът, че една кампания за намаляване на тютюнопушенето сред по-образованата класа ще бъде възприета по-бързо, което и ще ги предпази от болестта.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати