Опасни напитки преди бременност повлияват бебето

Алкохол при бременност

Съществуват опасни напитки, които приети преди бременността, могат да увеличат риска от развитието на поведенчески проблеми у подрастващите деца. Това е категоричният резултат на едно ново проучване.

Тези проблеми се изразяват със симптоми на тревожност, потиснатост, депресия, асоциално поведение. Често някои от тях продължават и в зряла възраст.

Изследването е проведено сред жени, които трябвало да отговаря на въпроси, свързани с консумацията на напитки преди забременяването. Въпросите били свързани с това от колко напитки дневно са имали нужда, за да се почувстват добре, имали ли са спорове с близките до тях хора за това, че приемат алкохол. Също смятали ли са, че не се нуждаят от приема на алкохол и пийвали ли са на сутринта, за да се справят по-добре с махмурлука.

Авторите на проучването констатирали, че жените, които са приемали алкохол в по-големи дози преди бременността, след нейния край при децата се появяват ранни поведенчески проблеми.

бебе

Алкохолът пречи на способността на нероденото бебе да получава достатъчно кислород и хранителни вещества за нормалното развитие на клетките в мозъка и други органи в тялото.

Мисловните и поведенчески проблеми може да са налице още вътреутробно, смятат специалистите, ако бъдещата майка консумира спиртни напитки през време на бременността.

При новородените може да се наблюдава фетален алкохолен синдром. Това е състояние на психични или физични дефекти, които се развиват преди раждането, когато майката консумира по-високи количества спиртни напитки.

Една част от авторите споделят и мнението, че проблемите за децата не винаги идват от питиетата на жената, а и от факта, който продиктува техния прием. Смята се още, че в такъв момент трябва да се намеси някой, който да подкрепи младото семейство.

Специалистите допълват, че като цяло необходимостта от повече алкохол може да се дължи на депресии, тревожност на жената, които в последствие също се отразяват на здравословното състояние на детето.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати