Чудодейна гъба цери 2 коварни болести

Гъба

Учени от Аржентина твърдят, че са намерили чудодейна гъба, която може да унищожи ларвите на комарите, които пренасят две болести, за които все още няма ваксина – това са денга и чикунгуня.

Гъбата се нарича Leptolegnia chapmanii и според аржентинските специалисти може да вирее при различни условия и среда. Гъбата ще вирее еднакво добре в чиста и в мръсна вода, освен това може да расте и при различна температура, а самото ѝ отглеждане е много евтино, съобщават специалистите.

Тази чудодейна гъба помага за изтребването на ларвите на петнадесет вида комари, като към тях се включват и тези, които разпространяват вируса на двете опасни болести, за които няма ваксина.

Изследването е проведено от учени от националния университет в Ла Плата, който е в близост до Буенос Айрес. Следващата цел, която специалистите си поставят, е да успеят на превърнат гъбата в биологичен инсектицид в големи мащаби.

Болестта чикунгуня се появява за първи път в Азия и Африка и протича с много висока температура и силни ставни болки, a aко организмът е по-слаб, заболяването може да бъде и фатално за човека. Инкубационният период на заболяването е между три и дванадесет дни.

Тази болест се разпространява чрез комари и в средата на 2000 година достига Европа и е на път да стигне и до Америка.

Другата болест, която тази гъба може да предотврати – денга треската, всъщност се нарича още тропически грип и също се разпространява чрез комари.

В последните години тази болест добива големи мащаби според данни на Световната здравна организация (СЗО). Според тях за година от тази треска заболяват около 100 милиона души по света.

Част от симптомите на денгата са силно главоболие, треска, ситен обрив по тялото, който напомня за дребна шарка, силни болки в мускулите и в ставите. Инкубационният период на заболяването е между седем и четиринадесет дни.

Според представители на тайландска фармацевтична индустрия съвсем скоро може да има и ваксина срещу денга. Учени от Индонезия, Тайланд, Виетнам, Филипините и Малайзия са участвали в проект за разработване на ваксина срещу заболяването.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати